Nieuws, Dewereldmorgen.be -

Onze dertig meest gelezen artikels van 2012

Jij, beste bezoeker/lezer/kijker, hebt van 2012 weer een succesjaar gemaakt voor DeWereldMorgen.be. Graag geven we nu de absolute, enige, echte top-dertig van het voorbije jaar 2012.

zondag 30 december 2012 19:35
Spread the love

Je favoriete internetnewssite beledigt je niet met plaatsverspillende roddels over de zoveelste modieuze trend, handjesschuddende royalty, hol spektakel, welke ster doet het met wie, wat zijn de laatste ‘trends’, de nieuwste kookrecepten, het laatste nieuws over de zoveelste onbenullige beroemdheid, die beroemd is omdat hij/zij … ja, waarom eigenlijk? omdat hij/zij ‘in de media’ komt? 

We kiezen voor inhoud, voor informatie, vooral voor informatie die zijn weg niet vindt naar de grote media. We besteden ook veel aandacht aan de diepere redenen waarom dat zo is, waarom bepaalde informatie niet aan bod komt. Dat blijkt te lonen. 

1 –  ‘Peter Mertens: in Griekenland botsen twee werelden met elkaar’ klik hier  Peter Mertens schetst in zijn boek “Hoe durven ze” onder andere het onthutsende verhaal achter de Griekse crisis. In volle crisis moet Griekenland 7,9 miljard euro Frans en Duits wapentuig kopen, de scheepsredeers en de Grieks-orthodoxe kerk betalen geen belastingen. Wat de Deutsche Bank en Goldman Sachs deden en nog zoveel meer.  Lees meer …

2 – ‘Inleveren, voor of tegen het neoliberalisme’ klik hier  Hoogleraar psychotherapie Paul Verhaeghe gaf een lezing over het antisociale gif van het neoliberalisme. Verhaeghe stelt scherpe vragen. Hoe moeten we reageren? Wat zijn de alternatieven? Hoe valt alles weer in zijn plooi? En moeten we inleveren voor of tegen het neoliberalisme? Lees meer …

3 – ‘Het morele failliet van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad choqueert lezers  klik hier  Er kwam een stroom verontwaardigde reacties op gang over de manier waarop bepaalde kranten met de verschrikkelijke ramp in Zwitserland omgingen. Vooral de foto’s van de slachtoffers op de voorpagina van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad die gepikt werden van de weblog van de school zetten kwaad bloed.  Lees meer …

4 – De mythe van de onderstroom: een analyse van het succes van de N-VA   klik hier Jan Blommaert analyseert het succes van de N-VA en maakt daarbij een verrassende vergelijking met de winnaars van 2006 … “Bart De Wever kan enkel beweren dat de verkiezingen van 14 oktober 2012 een nationale inzet hadden in zoverre zijn these van de ‘onderstroom in Vlaanderen’ klopt. Laat ons die these eens van naderbij bekijken.”  Lees meer

5 – Ze zijn zo lief voor de N-VA meneer   klik hier   Op woensdag 7 november gaf journalist Walter Zinzen een lezing op de Antwerpse Boekenbeurs tijdens de themadag: ‘De naakte journalist’. Of en hoe het debat zich dan verder ontwikkelde, lazen wij naderhand in de mainstreammedia. Of niet … Lees meer …

6 – Valsspelen met stakingsfoto’s  klik hier Wat doe je als de realiteit niet overeenkomt met het beeld dat je wil schetsen over de staking (van 30 januari 2012): de realiteit vervormen natuurlijk.  Dat is precies wat Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws deden met de foto’s over de algemene staking op hun voorpagina.  Lees meer ..

7 – De onwaarheden van De Wever: vergissingen of bewuste leugens?  klik hier De Standaard bracht verslag uit van een speech die Bart De Wever hield in Kapellen. Daaruit bleek dat hij zijn publiek minstens twee groteske onwaarheden vertelde en dat de krant naliet haar publiek daar op te wijzen. Lees meer …

8 – Ben Crabbé: lach eens met een Turk klik hier  Een aflevering van Blokken schopte het tot item in een VARA-programma. In het quizprogramma zat een allochtone kandidaat en dat zullen ze bij de diversiteitscel van de VRT wel leuk gevonden hebben. Alleen ging Ben Crabbé helemaal loos. Het ontlokte VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk de rake commentaar: “Alsof Ben nog in de koloniale tijd leeft.”  Lees meer …

9 –  Berichtgeving kasteelmoord vertelt vooral iets over Vlaanderen en zijn media  klik hier Er gebeurde eens een moord in een dorp in Vlaanderen, één van de 200 die jaarlijks gepleegd worden in België. Die ene moord was wel wekenlang voorpaginanieuws en geen enkel sappig detail werd ons onthouden. Hoewel we een journalist in huis hebben die achttien jaar lang patiënt was bij één van de verdachten, schreven we tot nu toe geen letter over deze zaak. Hier leest u waarom. Lees meer …

10 – De diepere krachten achter het vakbonds-bashen klik hier “De tijdgeest, eerder dan de economische crisis en het beleid dat erop volgt, kan wel eens de grootste tegenstrever zijn van de vakbonden”, schreef professor Jan Blommaert als reactie op een zoveelste vijandig vooringenomen en selectief verontwaardigd interview van een vakbondsleider door een Radio 1-journalist. Lees meer …

11 – Het verzwegen schandaal: kan er op deze eerste schooldag ook aandacht voor Joris zijn? – klik hier  Daar staat hij te trappelen. Met glinsterende ogen, vol hoop en verwachting. Zijn jasje aan en zijn valies gepakt. In de gang van noodvoorziening X.   Lees meer …

12 – Paul Verhaeghe over inleveren voor of tegen het neoliberalisme – klik hier  De neoliberale economie, stelt professor Paul Verhaeghe, produceert ADHD-individuen die van de ene job en partner naar de andere hoppen, met als gevolg een steeds groter wordende groep mensen die zich mislukt voelt. Lees meer …

13 – Waarom de sluiting van Ford-Genk een geschenk is voor de Belgische economie – klik hier  De Belgische overheid zou, in het algemeen belang, aan economische ‘dumpster diving’ moeten doen en de fabriek van Ford Genk overnemen. Hierna kan België een voortrekkersrol spelen op het vlak van transitie naar een duurzame economie.  Lees meer …

14 – Moet de welvaartstaat afgebroken om de schuld van Dexia te betalen? – klik hier  Daar is ze dan; voor wie nog twijfels had. Tenzij de Belgische burgers van zich afbijten, doen hun politici hen de Dexia-factuur betalen. Voor haar debacle kan die bank tot maar liefst 54 miljard euro op ons verhalen, meer blanco kan een cheque niet zijn.  Lees meer …

15 – De regering-Di Rupo bespaart: u kunt maar beter geen vrouw zijn –klik hier  Het is een onderbelicht aspect van dit haastig in elkaar gestoken regeerakkoord, maar de hervormingen in de werkloosheid, pensioenen en tijdkrediet treffen vrouwen extra hard.  Lees meer …

16 –  Studeren voor de kenniseconomie. Open brief aan Fons Leroy – klik hier  “De maatschappij tolereert niet langer dat ze moet betalen voor iemand die een studiekeuze maakt waarvoor op de arbeidsmarkt geen vraag is”, vindt VDAB-baas Fons Leroy. “U snapt blijkbaar niet dat elke zogeheten ‘productieve’ opleiding vol zit met ‘nutteloze’ vakken die worden gegeven door mensen die op hun beurt ‘nutteloze’ opleidingen hebben gevolgd”, schrijft professor Jan Blommaert.  Lees meer …

17 – België, kolonie van Frankrijk – klik hier  “Vous belges, vous êtes les esclaves des français.”  Terwijl de problemen vooral Frans zijn, betaalt een Belg voor het faillissement van Dexia nu al tienmaal meer dan een Fransman,. En straks laat onze regering zich wellicht nog meer rollen door de Fransen.  Lees meer …

18 – Wetenschap als deel van de lulkoek – klik hier  Bart De Wever verwijst om de haverklap naar ‘de wetenschap’ of naar wetenschappelijke argumenten. Journalisten stellen haast nooit vragen naar die wetenschap, die in vele gevallen niet bestaat of precies het tegenovergestelde beweert. Ze zouden dat beter maar eens beginnen doen. Lees meer …

19 – “Wij zijn allemaal neoliberaal” – Interview met Paul Verhaeghe – klik hier  Eind januari was psychoanalyticus Paul Verhaeghe (UGent) te gast in het Paleis in Antwerpen om zijn visie op jongeren en onderwijs toe te lichten. Ciska Hoet interviewde de Gentse hoogleraar naar aanleiding van zijn lezing voor deBuren: ‘Gevaarlijk Jong’.  Lees meer …

20 – De Grote Meneer Muffin Show – klik hier  “Als de Muffinman wordt vrijgesproken dreigt er een gevaar voor de maatschappij”, meent de advocaat-generaal, de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie. “Niet de versheidsdatum van muffins is het discussiepunt maar wel de houdbaarheidsdatum van deze wereldvreemde magistraten,” schrijft gerechtsjournaliste Saskia Van Nieuwenhove.  Lees meer …

21 – De Grote Meneer Muffin Show – klik hier  “Als de Muffinman wordt vrijgesproken dreigt er een gevaar voor de maatschappij”, meent de advocaat-generaal, de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie. “Niet de versheidsdatum van muffins is het discussiepunt maar wel de houdbaarheidsdatum van deze wereldvreemde magistraten,” schrijft gerechtsjournaliste Saskia Van Nieuwenhove.  Lees meer …

22 – Rellen in Molenbeek: een verslag van op het terras van De Walvis –klik hier Het was een hallucinant beeld. De terrasjes van de Walvis en het nieuwe café aan de overkant zaten aardig vol. Vanachter hun eerste glas van het weekend konden de caféhangers zien hoe hooguit vijftien kinderen stenen gooiden naar een rij robocops die de brug tussen de hippe Dansaertwijk en Molenbeek hadden afgesloten. Lees meer …

23 –  Het regime De Wever: Jan Blommaert over het bestuursakkoord voor Antwerpen – klik hier  Op 10 december 2012 stelde de Antwerpse coalitie eindelijk zijn bestuursakkoord voor. Het werd een media-event van formaat, want hier kwam ‘de kracht van verandering’ weer. Wie het akkoord leest, merkt echter nauwelijks verandering. Lees meer …

24 – Seksisme is géén probleem van ‘de anderen’ – klik hier   Iedereen die een zus, vriendinnen of gewoon kennissen heeft in Brussel kent het probleem. In bepaalde straten van de hoofdstad is het niet prettig om rond te lopen als je een vrouw bent. Een artikel over de spraakmakende documentaire. Lees meer …

25 – We lopen de tsunami tegemoet: over het einde van de groei – klik hier  De these van Richard Heinberg is kort en kernachtig: het is gedaan met de economische groei zoals we die gekend hebben, hoog tijd om ons aan te passen. Vandaar de titel van zijn boek ‘Het einde van de groei’. Lees meer …

26‘Badboot’ Antwerpen – Provocatie van gewone mensen – klik hier De Badboot is een drijvend openluchtzwembad voor maximum 149 personen. Het is een privé-initiatief waar de overheid verspreid over tien jaar 1,5 miljoen euro insteekt. Voor wie? Lees meer …

27Over SKEPP, of wanneer wetenschap een ideologie wordt – klik hier Als u op deze pagina terechtgekomen bent, dan wil dat waarschijnlijk zeggen dat u bekend bent met SKEPP, de Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudowetenschap en het Paranormale. In principe lijkt het een goeie zaak dat er zoiets als SKEPP bestaat.  Lees meer …

28.Waarom het geen goed idee is dat ‘Kony 2012’ oproept om Kony uit te schakelen – klik hier  Voorbije week kreeg de Oegandese rebellenleider Joseph Kony (LRA) wereldwijd bijzonder veel aandacht door het propagandafilmpje ‘Kony 2012’. Het filmpje is niet alleen ronduit paternalistisch, het maakt een karikatuur van een complexe zaak en dient heel andere belangen dan de vermeende ‘humanitaire’.   Lees meer …

29Rik Pinxten bespreekt ‘N-VA. Analyse van een politieke ideologie’ van Ico Maly – klik hier Dit lijvige boek komt op tijd of misschien iets te laat. Na de wetenschappelijke analyses van fenomenen als Pim Fortuyn, het Vlaams Belang, de Wilders-acties en andere recente rechtse initiatieven, beschikken we nu over de eerste grondige studie van de N-VA en haar leider, Bart De Wever.  Lees meer …

30Het goddelijke monster & de atomaschriftjes – klik hier Hoe u ook denkt over ‘Het goddelijke monster’, dat de dialogen slecht geschreven zijn, de tv-serie best te pruimen is of het West-Vlaams slecht gesproken, boek en serie zijn – anders dan de bewering door de auteur dat elke gelijkenis met bestaande personen en gebeurtenissen op toeval berust – wel degelijk geïnspireerd door de schandalen uit de periode 1970-1996.  Lees meer …

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!