Goedkope Thaise medicijnen onder druk door vrijhandel EU
Nieuws, Economie, Politiek, Handel, Thailand, Geneesmiddelen, WTO, Wereldhandelsorganisatie, Farmaceutische industrie -

Goedkope Thaise medicijnen onder druk door vrijhandel EU

Thaise activisten vrezen dat goedkope medicijnen moeilijker toegankelijk worden als hun land een vrijhandelsovereenkomst sluit met de Europese Unie (EU)

zondag 30 december 2012 13:33
Spread the love

In 2013 gaan tussen de EU en Thailand gesprekken van start over een vrijhandelsakkoord. “We zijn bang dat de Europese onderhandelaars Thailand willen dwingen om nieuwe voorwaarden te accepteren op het gebied van patenten, waardoor de goedkopere generieke medicijnen moeilijker verkrijgbaar worden”, zegt Chalermsak Kittirakul, actievoerder van de AIDS Access Foundation. “Mensen met hiv en patiënten met kanker, hartziekten en diabetes moeten dan meer betalen.”

“In een vrijhandelsakkoord staan clausules die het moeilijk maken voor Thailand om generieke drugs te produceren of importeren. Dat maakt de weg vrij voor grote farmaceutische bedrijven om de markt te monopoliseren en de concurrentie op het gebied van generieke medicijnen te ondermijnen.”

Data-exclusiviteit

De Thaise activisten willen dat de tekst van een handelsakkoord binnen de grenzen blijft van de regels die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) opstelde in het kader van het TRIPS-verdrag over intellectuele eigendomsrechten. In 2001 werd in Doha besloten dat ontwikkelingslanden in medische noodgevallen patenten van farmaceutische bedrijven mogen schenden om goedkope medicijnen te produceren of importeren.

Volgens Paul Cawthorne van Access to Essential Medicines, een campagne van Artsen Zonder Grenzen, stuurt Brussel onder meer aan op data-exclusiviteit. Zo zou in het akkoord afgesproken kunnen worden dat bij nieuwe medicijnen gedurende vijf jaar geen informatie over testen via de gezondheidsautoriteiten beschikbaar gesteld wordt aan fabrikanten van generieke medicijnen.

“Dit vertraagt het proces van productie en levering van nieuwe medicijnen voor de generieke markt”, zegt Cawthorne. “Deze tactiek van data-exclusiviteit heeft brede impact, omdat Thailand al jarenlang producent is van generieke medicijnen.”

Data-exclusiviteit is momenteel geen vereiste volgens de internationale wet, zegt Cawthorne. “De TRIPS-akkoorden vragen van WTO-lidstaten om gegevens te beschermen, maar er is geen verplichting tot exclusiviteit voor een bepaalde periode.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!