(foto glenmcbethlaw)
Nieuws, Economie, Milieu, Filipijnen, Groene economie -

Beroemde Filipijnse driewieltaxi’s gaan elektrisch

De Filipijnen willen honderdduizend van de bekende "trikes", kleine taxi's op drie wielen, vervangen door elektrische varianten. Dat moet de luchtkwaliteit en het klimaat ten goede komen.

zaterdag 29 december 2012 11:36
Spread the love

De driewieltaxi’s zijn een van de meest gebruikte vormen van transport voor korte afstanden op de Filipijnen. Ze zijn tegelijk verantwoordelijk voor meer dan tweederde van de luchtvervuiling uit transport. Volgens de Aziatische Ontwikkelingsbank rijden in Manila alleen al 200.000 van deze taxi’s rond, en in het hele land zelfs 3,5 miljoen. De luchtvervuiling door de driewielers kost de Filipijnse economie naar schatting 113 miljoen euro per jaar.

E-trikes

De overheid wil daarom honderdduizend van de taxi’s vervangen door ‘e-trikes’, de elektrische variant van de driewielers. Het land krijgt daarvoor 300 miljoen dollar (227 miljoen euro) steun van de Aziatische Ontwikkelingsbank en doet daar zelf 99 miljoen dollar bij (75 miljoen euro). Geschat wordt dat de elektrische taxi’s een kwart miljoen ton CO2 per jaar kunnen uitsparen. Manila denkt echter ook aan de economische voordelen: elke twintigduizend e-trikes sparen het land zo’n 100.000 liter aan buitenlandse olie uit.

Tot slot zouden ook de nieuwe eigenaren er wel bij moeten varen. De overheid biedt de voertuigen aan via een leasingmodel. Uit eerste tests bleek dat de gebruikers hun inkomen verdubbelden met de nieuwe voertuigen.

Milieuactivisten zijn blij met het plan, maar waarschuwen ook voor verborgen nadelen. Als de elektriciteit voor de trikes afkomstig is van vervuilende bronnen zoals steenkoolcentrales, is er voor het milieu en het klimaat netto geen groot voordeel, zeggen ze.

take down
the paywall
steun ons nu!