Grote aantallen vrouwen en schoolkinderen trotseren politieknuppels, waterkanonnen en traangas in een golf van publieke woede over de verkrachtingsepidemie in India (foto IPS)
Nieuws, Samenleving, Politiek, India, IPS, Vrouwenemancipatie, Groepsverkrachting, Discriminatie van vrouwen -

Indiase vrouwen zijn hoge aantal verkrachtingen beu

Terwijl een 23-jarige vrouw in de Indische hoofdstad New Delhi vecht voor haar leven nadat ze brutaal op de bus werd verkracht, verklaren vrouwen over het hele land dat ze in voortdurende angst voor seksueel geweld leven. Zestig jaar na de onafhankelijkheid kunnen we deze misdrijven niet langer tolereren", zegt Sukanya Gupta van Swayam, een Indische vrouwenorganisatie.

vrijdag 28 december 2012 16:55
Spread the love

De breed in de media uitgesmeerde groepsverkrachting deed woedende mensen op straat komen in New Delhi, waarbij grote groepen vrouwen en zelfs schoolkinderen politieknuppels, waterkanonnen en traangas trotseerden. In andere Indiase grootsteden was het protest vreedzamer, maar even talrijk.

Veel manifestanten zijn naar eigen zeggen bang voor seksueel geweld, elke keer dat ze hun huis verlaten. Mensenrechtenactivisten hekelen dan weer dat India geen degelijk systeem heeft om de daders aan te pakken.

“Iedere 28 minuten wordt er een vrouw verkracht in ons land, maar er is geen omkadering die de vrouwen beschermt of de aanvallers straft. Zestig jaar na de onafhankelijkheid kunnen we deze misdrijven niet langer tolereren”, zegt Sukanya Gupta van Swayam, een vrouwenorganisatie in Kolkata, India.

Onveiligheidsgevoel

Volgens een recente peiling van de Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham), voelt 92 procent van de vrouwen in de grote Indiase steden zich onveilig, vooral ‘s nachts. New Delhi staat op één, gevolgd door Bangalore en Kolkata. Zowel werkende als niet-werkende vrouwen werden ondervraagd. Allemaal noemen ze het onveiligheidsgevoel bij vrouwen de grootste uitdaging in hun land.

De secretaris-generaal van Assocham, D.S. Rawat, legt uit dat “werkneemsters zeer bezorgd en bevreesd blijven voor hun eigen veiligheid, zelfs in plaatsen als het ziekenhuis”.

Qua oplossing denkt Assocham aan een gps-systeem voor vrouwen die het openbaar vervoer gebruiken. Om de veiligheid van hun werknemers, vooral vrouwen, te verzekeren moeten bedrijven voorzien in kleine toestellen voor hun personeel om aanvallen te voorkomen. Andere experts stellen maatregelen voor zoals politieverificatie of identificatie voor taxichauffeurs.

Uit de peiling van Assocham blijkt ook dat vooral slechte verlichting, geen toegang tot noodhulp en de afwezigheid van politie ertoe bijdragen dat vrouwen zich niet op hun gemak of onveilig voelen.

Park Street

Vrouwengroepen in Kolkata zijn het beu. “Barasat, een stadje buiten Kolkata, is berucht voor geregelde aanvallen op vrouwen en toch is er geen politieaanwezigheid om meisjes veilig naar huis te begeleiden”, meent Gupta. “Er gebeurt helemaal niets om mannen die agressief zijn tegen vrouwen te ontmoedigen.”

In februari was er heel wat opschudding in Kolkata, nadat een vrouw was verkracht door een groep die haar had aangeklampt op de chique boulevard Park Street. Na het recente incident in New Delhi zei het slachtoffer van Park Street op televisie dat ze nog altijd wacht op gerechtigheid.

Amendement

Volgens Ranjana Kumari, directeur van het Centrum voor Sociaal Onderzoek in New Delhi, moet India onmiddellijk zijn verkrachtingswetten en de definitie van verkrachting zelf aanpassen. “Het is al zeven jaar wachten op een amendement op de wet. De regering lijkt niet geneigd om ze voorbij het parlement te loodsen.”

“Onze wetten hebben geen adequate omschrijving van verkrachting. Ze spreken enkel over penetratie. Bovendien moeten de straffen opgetrokken worden en mag economische bijstand voor een verkrachte vrouw geen ‘compensatie’ genoemd worden”, voegt ze eraan toe.

Ook de jongeren willen een aanpassing van de wet. De 21-jarige Altamash Hamid, een communicatiestudente in Kolkata die na de verkrachting in New Delhi met haar studentengroep zesduizend mensen op de been bracht, verklaart: “We vragen aan de Indiase president dat hij de verkrachtingswetten aanpast, rekening houdt met de angst van mensen en voor meer veiligheid op straat zorgt.”

take down
the paywall
steun ons nu!