Hier zijn ze dan: onze tien meest gelezen artikels van 2012
Nieuws, De Wereld Morgen -

Hier zijn ze dan: onze tien meest gelezen artikels van 2012

Jij, beste bezoeker/lezer/kijker, hebt van 2012 weer een succesjaar gemaakt voor DeWereldMorgen.be. Graag geven we nu de absolute, enige, echte top-tien van het voorbije jaar 2012. Gisteren en eergisteren kregen jullie al plaatsen 11 tot 20 en 21 tot 30.

vrijdag 28 december 2012 07:00
Spread the love

Je favoriete internetnewssite beledigt je niet met plaatsverspillende roddels over de zoveelste modieuze trend, handjesschuddende royalty, hol spektakel, welke ster doet het met wie, wat zijn de laatste ‘trends’, de nieuwste kookrecepten, het laatste nieuws over de zoveelste onbenullige beroemdheid, die beroemd is omdat hij/zij … ja, waarom eigenlijk? omdat hij/zij ‘in de media’ komt? 

We kiezen voor inhoud, voor informatie, vooral voor informatie die zijn weg niet vindt naar de grote media. We besteden ook veel aandacht aan de diepere redenen waarom dat zo is, waarom bepaalde informatie niet aan bod komt. Dat blijkt te lonen. 

I. Onze absolute topper is het artikel ‘Peter Mertens: in Griekenland botsen twee werelden met elkaar’. De publicatie van een hoofdstuk uit zijn succesboek ‘Hoe durven ze’ werd zeer gesmaakt. Zomaar eventjes 65.463 internetbezoekers vonden er de weg naar. Het artikel was tevens een topper in de reacties. De teller staat op 120. Met dit artikel kozen jullie bovendien voor een onderwerp dat niet eens dicht bij de deur ligt. Het lijden van het Griekse volk laat jullie niet koud, integendeel. Wie zei daar weer dat de gemiddelde Belg alleen maar lokaal nieuws wil?

De ruime helft van de artikels in deze top-30 haalde meer dan 10.000 bezoekers en onze 30 meest gelezen artikels haalden elk meer dan 7.500 stemmen.

II. Op twee volgt  ‘Inleveren, voor of tegen het neoliberalisme’ . Hoogleraar psychotherapie Paul Verhaeghe gaf een lezing over het antisociale gif van het neoliberalisme. Verhaeghe stelt scherpe vragen. Hoe moeten we reageren? Wat zijn de alternatieven? Hoe valt alles weer in zijn plooi? En moeten we inleveren voor of tegen het neoliberalisme? Niet minder dan 32.163 maal werd dit artikel door jullie gelezen. Paul Verhaeghe komt in de top-30 nog een aantal malen voor, evenals zijn collega Jan Blommaert.

III. De bronzen medaille gaat naar een snedige analyse van de Vlaamse media, van ons eigen redactieleden Keltoum Belorf en Christophe Callewaert. Na de tragische busramp in Zwitserland, waren heel wat krantenlezers ronduit gechoqueerd door de onbeschaamde publicatie van foto’s van de slachtoffertjes door twee kranten. De reacties op het artikel ‘Het morele failliet van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad choqueert lezers wonden er geen doekjes om. Dit is onaanvaardbaar.

De overige zeven toppers vind je in de lijst hieronder.

Het was een druk jaar. Het mag volgend jaar nog meer zijn.

Hebben jullie verder nog suggesties, kritiek, vragen, laat het ons weten. Samen met jullie maken we DeWereldMorgen.be in 2013 nog beter!

Nog veel leesgenot. Prettige feestdagen.

De redactie

1 –  ‘Peter Mertens: in Griekenland botsen twee werelden met elkaar’ klik hier  Peter Mertens schetst in zijn boek “Hoe durven ze” onder andere het onthutsende verhaal achter de Griekse crisis. In volle crisis moet Griekenland 7,9 miljard euro Frans en Duits wapentuig kopen, de scheepsredeers en de Grieks-orthodoxe kerk betalen geen belastingen. Wat de Deutsche Bank en Goldman Sachs deden en nog zoveel meer.  Lees meer …

2 – ‘Inleveren, voor of tegen het neoliberalisme’ klik hier  Hoogleraar psychotherapie Paul Verhaeghe gaf een lezing over het antisociale gif van het neoliberalisme. Verhaeghe stelt scherpe vragen. Hoe moeten we reageren? Wat zijn de alternatieven? Hoe valt alles weer in zijn plooi? En moeten we inleveren voor of tegen het neoliberalisme? Lees meer …

3 – ‘Het morele failliet van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad choqueert lezers  klik hier  Er kwam een stroom verontwaardigde reacties op gang over de manier waarop bepaalde kranten met de verschrikkelijke ramp in Zwitserland omgingen. Vooral de foto’s van de slachtoffers op de voorpagina van Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad die gepikt werden van de weblog van de school zetten kwaad bloed.  Lees meer …

4 – De mythe van de onderstroom: een analyse van het succes van de N-VA   klik hier Jan Blommaert analyseert het succes van de N-VA en maakt daarbij een verrassende vergelijking met de winnaars van 2006 … “Bart De Wever kan enkel beweren dat de verkiezingen van 14 oktober 2012 een nationale inzet hadden in zoverre zijn these van de ‘onderstroom in Vlaanderen’ klopt. Laat ons die these eens van naderbij bekijken.”  Lees meer

5 – Ze zijn zo lief voor de N-VA meneer   klik hier   Op woensdag 7 november gaf journalist Walter Zinzen een lezing op de Antwerpse Boekenbeurs tijdens de themadag: ‘De naakte journalist’. Of en hoe het debat zich dan verder ontwikkelde, lazen wij naderhand in de mainstreammedia. Of niet … Lees meer …

6 – Valsspelen met stakingsfoto’s  klik hier Wat doe je als de realiteit niet overeenkomt met het beeld dat je wil schetsen over de staking (van 30 januari 2012): de realiteit vervormen natuurlijk.  Dat is precies wat Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws deden met de foto’s over de algemene staking op hun voorpagina.  Lees meer ..

7 – De onwaarheden van De Wever: vergissingen of bewuste leugens?  klik hier De Standaard bracht verslag uit van een speech die Bart De Wever hield in Kapellen. Daaruit bleek dat hij zijn publiek minstens twee groteske onwaarheden vertelde en dat de krant naliet haar publiek daar op te wijzen. Lees meer …

8 – Ben Crabbé: lach eens met een Turk klik hier  Een aflevering van Blokken schopte het tot item in een VARA-programma. In het quizprogramma zat een allochtone kandidaat en dat zullen ze bij de diversiteitscel van de VRT wel leuk gevonden hebben. Alleen ging Ben Crabbé helemaal loos. Het ontlokte VARA-presentator Matthijs van Nieuwkerk de rake commentaar: “Alsof Ben nog in de koloniale tijd leeft.”  Lees meer …

9 –  Berichtgeving kasteelmoord vertelt vooral iets over Vlaanderen en zijn media  klik hier Er gebeurde eens een moord in een dorp in Vlaanderen, één van de 200 die jaarlijks gepleegd worden in België. Die ene moord was wel wekenlang voorpaginanieuws en geen enkel sappig detail werd ons onthouden. Hoewel we een journalist in huis hebben die achttien jaar lang patiënt was bij één van de verdachten, schreven we tot nu toe geen letter over deze zaak. Hier leest u waarom. Lees meer …

10 – De diepere krachten achter het vakbonds-bashen klik hier “De tijdgeest, eerder dan de economische crisis en het beleid dat erop volgt, kan wel eens de grootste tegenstrever zijn van de vakbonden”, schreef professor Jan Blommaert als reactie op een zoveelste vijandig vooringenomen en selectief verontwaardigd interview van een vakbondsleider door een Radio 1-journalist. Lees meer …

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!