Een van de slogans op de protesten: "Zeg me niet wat ik mag dragen, zeg hen dat ze niet mogen verkrachten" en "Neen betekent neen".
Nieuws, Samenleving, India, IPS, Groepsverkrachting, Discriminatie van vrouwen -

Slachtoffer groepsverkrachting India kritiek, protest groeit

BRUSSEL — In de Indiase hoofdstad New Delhi is de toestand van de 23-jarige vrouw die precies een week geleden het slachtoffer werd van een groepsverkrachting, nog steeds kritiek. De volkswoede zwelt aan.

zondag 23 december 2012 19:53
Spread the love

De vrouw begon zaterdag 22 december te communiceren maar haar toestand is nog steeds kritiek, zeiden artsen in een ziekenhuis in New Delhi aan het Indiase nieuwsagentschap. Via hoge doses antibiotica en zeer strikte hygiënemaatregelen proberen ze infecties te voorkomen. Vandaag 23 december ondergaat de vrouw een nieuwe reeks onderzoeken.

Het slachtoffer, een studente geneeskunde, werd vorige zondag door verschillende mannen verkracht in een rijdende bus in New Delhi. Vitale organen raakten beschadigd toen de vrouw en haar vriend werden mishandeld voordat ze uit de bus werden gegooid.

Roep om de doodstraf

De volkswoede over de zaak zwelt ondertussen aan. Gisteren raakten duizenden jongeren in New Delhi slaags met de politie. De plaatselijke overheid kondigde voor vandaag een betogingsverbod af in het centrum van de stad.

Zelden leidde een zaak in India tot zoveel ophef. Betogers en politici eisen hogere straffen voor verkrachters. De roep om de doodstraf in te voeren klinkt steeds luider. De minister van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat de regering wil nagaan of de doodstraf in uitzonderlijke gevallen niet mogelijk moet zijn.

Volgens het Nationale Bureau voor Misdaadregistratie neemt het aantal verkrachtingen in New Delhi toe. De stad registreerde vorig jaar 572 gevallen, meer dan in andere grote steden in India. In 1973 werd nog 44 procent van de verkrachters veroordeeld, in 2010 was dat minder dan 26 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!