Grote gedeeltes van de VS leiden al maanden aan een ongekende droogte en er is geen zicht op beterschap (kaart Drought Monitor USA)
Nieuws, Economie, Milieu, Klimaatverandering, VS, IPS, Opwarming van de aarde -

Uitzonderlijke droogte houdt VS in haar greep

BRUSSEL — De uitzonderlijke droogte die de VS nu al maanden in haar greep houdt, wijkt niet. Experts vrezen dat het nog erger wordt.

vrijdag 21 december 2012 17:32

Het Amerikaanse klimaat kende een uitzonderlijk jaar. Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1895 was het zo warm. Dat ging gepaard met uitzonderlijke droogte, de zwaarste sinds de jaren 1930 en 1950.

In September 2012, toen in bijna twee derde van het land droogte heerste, voorspelde het Amerikaanse nationale klimaatagentschap al dat de droogte nog minstens tot het begin van de winter zou duren.

Zwaarst getroffen gebied is niet verkleind

Volgens de laatste Amerikaanse Droogtemonitor is het getroffen gebied iets kleiner geworden. Nu kampt 61 procent van de VS met matige tot ernstige droogte. Maar het gebied waar extreme tot uitzonderlijke droogte heerst, is niet verkleind.

Vooral tussen de Rocky Mountains en de Mississippi is de impact enorm. In de volledige staten Nebraska en Kansas heeft de droogte de status van “ernstig”, of erger.

Klimatologen verwachten dat de impact van de droogte in die centrale vlaktes de komende maanden nog groter wordt. In de winter valt hoe dan ook minder neerslag. De droogte duurt ondertussen zolang dat de waterhuishouding in de regio’s daar flink begint onder te lijden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!