Nieuws, Cultuur, België, Recensie, Cultuur, Cd-recensie, Nils Frahm -

LuisterPost: Nils Frahm: ‘Screws’

Muziek kan een mens lichter maken, hem een gevoel van een andere dimensie verschaffen. Nils Frahm doet net dat met negen spaarzame pianoinstrumentals op zijn nieuwste plaat ‘Screws’.

vrijdag 21 december 2012 14:18
Spread the love

We hebben het hier reeds over Screws van de Duitse pianist Nils Frahm gehad. De man gaf de negen korte instrumentals namelijk gratis als download weg op zijn dertigste verjaardag eerder dit jaar. Voor ons een van de mooiste cadeaus van het jaar en nu is het kleinood ook op CD en LP uitgebracht.

Frahm hoort tot een lichting jonge componisten/muzikanten die met een heel heldere muzikale taal werken. Generatie- en geestesgenoten zijn onder meer Ólafur Arnalds, A Winged Victory for the Sullen, Peter Broderick…

gebroken duim

De ontstaansgeschiedenis van Screws is bijzonder, want het begon allemaal bij een gebroken duim waardoor Frahm zijn wereld van opnemen en concerteren plots halt hield. In plaats van te gaan zitten kniezen koos de man ervoor om stukken te schrijven voor de andere negen vingers. Elke dag nam hij thuis één van die stukken op. Geen sinecure, zo bleek uit één van zijn twitterberichten uit die periode. Niet door de gebroken duim, maar door het omgevingsgeluid waar deze uiterst delicate muziek moest tegen opboksen.

cadeaustructuur

Het eerste stuk heet ‘Me’, de zeven volgende hebben allemaal de naam van een noot en de laatste compositie heet ‘You’. Ook daarin zit dus de cadeaustructuur verwerkt. De muziek zelf is uiterst rustig, maar verre van slaapverwekkend, door haar immanente schoonheid en knappe opbouw. Ze klinkt opvallend eenvoudig, maar we moeten u niet vertellen dat net dat het moeilijkste is wat er bestaat. Muziek die in de lijn van Erik Saties Trois Gymnopédies ligt, tijdloos maar tegelijk ook erg modern aandoend. Als winteravondplaat een enorme aanrader.

Koen De Meester

++++

Erased Tapes

De gratis download vindt u hier

https://soundcloud.com/erasedtapes/sets/nils-frahm-screws

maar we kunnen u van harte de LP-versie aanbevelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!