Studenten nemen donderdagavond 20 december deel aan een wake buiten het hospitaal waar het slachtoffer van een groepsverkrachting wordt verpleegd in New Delhi, India
Nieuws, Samenleving, Emancipatie, India, IPS, Discriminatie vrouwen, Groepsverkrachting -

India geschokt over recente groepsverkrachting

Zelden leidde een zaak in India tot zoveel ophef als de groepsverkrachting in New Delhi van een 23-jarige vrouw op 19 december 2012. Indiërs gaan de straat op en eisen hogere straffen voor verkrachters.

vrijdag 21 december 2012 16:32
Spread the love

De vrouw, een studente geneeskunde, werd door verschillende mannen verkracht in een rijdende bus in de hoofdstad New Delhi. Shock, schaamte en woede hebben het land in de afgelopen dagen in gelijke mate overspoeld.

Woedende inwoners van Delhi en andere steden gingen de straat op om te protesteren. Ook politici bemoeien zich ermee en eisen hoge straffen voor de daders.

Vrouwen niet veilig

“Het is een dag van nationale schande”, zei Jaya Bachchan, lid van Lok Sabha, het Lagerhuis van het Indiase parlement, dat zich eensgezind toonde in de veroordeling van het misdrijf.

“Verkrachters moeten opgehangen worden”, zei Neeraj Kumar, de hoogste politiebaas van Delhi. Hij zei in zijn loopbaan nog nooit zo’n misdrijf te hebben meegemaakt.

Terwijl het slachtoffer voor haar leven vecht in het ziekenhuis, komen steeds meer duistere details naar buiten over de zaak. Verschillende vitale organen zijn beschadigd geraakt, toen de vrouw en haar vriend werden mishandeld voordat ze uit de bus werden gegooid.

De verkrachting heeft Delhi’s imago als gevaarlijke stad waar vrouwen niet veilig zijn, versterkt. “New Delhi is niet langer een veilige plaats voor vrouwen. Je kunt beter ‘s avonds binnen blijven”, zegt Ayesha Ahmed, een voormalige inwoonster van New Delhi die nu in Mumbai woont.

Meer verkrachtingen

Uit cijfers van het Nationale Bureau voor Misdaadregistratie blijkt inderdaad dat het aantal verkrachtingen toeneemt. New Delhi registreerde vorig jaar 572 gevallen, meer dan in andere grote steden in India zoals Calcutta, Mumbai, Bangalore en Jagori.

De stad is koploper als het gaat om misdrijven tegen vrouwen, variërend van verkrachting en mishandeling tot intimidatie en huiselijk geweld.

Uit een documentaire van nieuwszender Al Jazeera, die een paar maanden geleden werd uitgezonden, bleek dat 80 procent van de vrouwen in de stad met 20 miljoen inwoners wel eens seksueel is lastiggevallen. Vier op de vijf vrouwen zegt bovendien zich niet veilig te voelen op straat, vooral ‘s avonds.

Maar waarom is juist New Delhi zo onveilig? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van aan wie je het vraagt. Een hoge politiefunctionaris verklaarde onlangs op een locale tv-zender dat de stijgende cijfers te maken hebben met vrouwenemancipatie.

Vrouwen zijn beter opgeleid en doen sneller aangifte, zei hij. De politieman liet echter buiten beschouwing dat het politieapparaat slecht functioneert en dat daders vaak niet veroordeeld worden.

Bescherming van politici is belangrijker

“De politie stelt niet de juiste prioriteiten”, zegt B. Arun, een journalist bij een bekende krant. Theoretisch heeft Delhi één politieman per 223 burgers. Maar de meeste uren van de politie gaan op aan bescherming van het groeiende aantal politici in de hoofdstad.

De politie is te weinig op straat en doet slordig onderzoek. In 1973 werd nog 44 procent van de verkrachters veroordeeld, in 2010 was dat minder dan 26 procent.

“De politie moet hervormd worden. Het publiek is het vertrouwen in de politie kwijt”, zegt Nirmala Samant Prabhavalkar, lid van de Nationale Vrouwencommissie. 

take down
the paywall
steun ons nu!