Sluiten we de kinderen dan maar op?
Opinie, Nieuws, België - Jo Van den Bossche

Sluiten we de kinderen dan maar op?

Enkel maanden geleden stapte Goe Gespeeld mee in een stille mars door Asse. Samen met zo’n 1000 andere mensen vroegen we om verdraagzaamheid. Verdraagzaamheid voor het “lawaai” dat spelende kinderen maken. Vandaag vangen we op dat een drie meter hoge muur bouwen tussen het speelplein en de buren een oplossing is…

donderdag 20 december 2012 17:13
Spread the love

De vraag is eigenlijk niet of spelende kinderen lawaai maken, of te veel lawaai. We moeten ons ook niet afvragen of het bouwen van een muur al dan niet een goed idee is. De vraag is of spelende kinderen nog een onderdeel mogen zijn van onze samenleving? Met alle berichtgeving over speelpleintjes en kinderdagverblijven die de deuren moeten sluiten, lijkt dat vandaag de dag niet meer vanzelfsprekend.

Spelen in reservaten

Goe Gespeeld wil tegen deze tendens ingaan. Kinderen maken een deel uit van onze samenleving en zij horen hierin dan ook een plaats te krijgen. Meer nog: kinderen zouden letterlijk in het centrum van onze samenleving moeten kunnen vertoeven, spelen, rondhangen… Ook zij mogen de openbare ruimte gebruiken. En mét hun geroep, gelach, gehuil… want dat komt er nu eenmaal bij tijdens het spelen. Spelen is normaal kindergedrag en dat willen we volmondig beamen.

Kinderen maken heus niet meer lawaai dan tien, twintig of dertig jaar gelden. Ze hebben wel minder plaats dan tien, twintig, dertig jaar gelden. Kinderen horen blijkbaar niet meer thuis in een woonzone maar wel op een industrieterrein, of nog beter in speelreservaatjes. Dat zijn plekken waar kinderen wel nog mogen spelen, waardoor alle speelactiviteiten zich daar gaan concentreren.

Spelen op straat

Daarom ijvert Goe Gespeeld ervoor om straat en buurt terug open te stellen voor iedereen, niet enkel van de auto. Hierdoor kunnen de straten weer verblijfs-, speel- en ontmoetingsruimte worden. Pleinen moeten meer zijn dan alleen parkings en in bossen en parken moet er vrij kunnen worden gespeeld. Kortom: kinderen moeten de ruimte krijgen om volop jong te mogen zijn.

Is het met onze samenleving echt zo ver gekomen dat we zelfs niet meer tolerant kunnen zijn t.o.v. spelende kinderen? Kinderen zouden net prominenter aanwezig moeten kunnen zijn in onze openbare ruimte en niet moeten worden opgesloten achter een hoge muur.

Wat is Goe Gespeeld

Goe Gespeeld! is een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), KLJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSJ-KSA-VKSJ, Chirojeugd Vlaanderen, Karuur, Jeugdwerknet, Vereniging Vlaamse Jeugddiensten (VVJ) en Steunpunt Jeugd.

take down
the paywall
steun ons nu!