Volgens Tanzaniaanse ngo's voor landrechten zijn bij 1095 van de 1825 in 2011 geregistreerde landbetwistingen machtige investeerders betrokken (foto Orton Kiishweko/IPS)

Tanzanian NGO Land Rights Research and Resources Institute said that of the 1,825 general land disputes reported in 2011, 1,095 involved powerful investors. Credit: 

Nieuws, Afrika, Politiek, Tanzania, IPS, Land grabbing -

Tanzania remt aankoop landbouwgrond door buitenlandse bedrijven

DAR ES SALAAM — Vanaf 2013 kunnen buitenlandse investeerders nog maar beperkt landbouwgrond “leasen” in Tanzania. Het land heeft daartoe besloten na kritiek dat grote investeerders kleine Tanzaniaanse boeren uit de markt drukken.

woensdag 19 december 2012 17:15
Spread the love

“Voor investeerders die in suiker willen investeren, geldt een plafond van 10.000 hectare. Voor rijst ligt de grens bij 5.000 hectare”, zegt Peniel Lyimo, namens de Tanzaniaanse eerste minister. Dat het plafond bij suiker hoger is, komt omdat suikerriet ook wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Organisaties die strijden voor landrechten zijn blij met dit besluit.

In 2008 lanceerde de Tanzaniaanse overheid het initiatief Kilimo Kwanza (Landbouw Eerst) om buitenlandse privé-investeringen te stimuleren. In 2010 werd de Southern Agricultural Growth Corridor of Tanzania (SAGCOT) opgericht, een partnerschap van diverse partijen dat de landbouwontwikkeling in Tanzania moet bevorderen. Buitenlandse bedrijven werden uitgenodigd te investeren in gewassen zoals suikerriet, maïs, rijst en cassave.

Organisaties die zich bezighouden met landrechten riepen de overheid echter op om het investeringsbeleid te herzien. “Het beschikbaar stellen van tienduizenden hectares grond aan grote investeerders is schadelijk voor kleine boeren”, zegt Yefred Myenzi van de Tanzaniaanse ngo Land Rights Research and Resources.

Momenteel hebben grote investeerders 80.000 hectare grond in handen. “Conflicten over land zetten arme dorpsbewoners op tegen machtige investeerders. Er zijn al meer dan duizend incidenten gerapporteerd”, zegt Myenzi. “Gemiddeld zijn er dagelijks vijf ruzies over land in Tanzania. In drie van de vijf gevallen zijn er grote investeerders bij betrokken.”

Technische oplossingen

Volgens het Tanzaniaanse ministerie van Landbouw, Voedselzekerheid en Coöperaties produceren kleine boeren 90 procent van het voedsel in het land. Van de 94,5 miljoen hectare oppervlakte van Tanzania, is ongeveer de helft (44 miljoen hectare) geschikt als landbouwgrond.

In 2002/2003 werd slecht op 9,1 miljoen hectare daarvan landbouw bedreven. “Er zijn weinig mensen met veel land in Tanzania. Wat nu gebeurt, is dat rijken uit Tanzania en het buitenland zich storten op het verwerven van land”, zegt Myenzi.

Damian Gabagambi, een landbouweconoom aan de Landbouwuniversiteit Sokoine, de grootste landbouwuniversiteit van Tanzania, zegt dat grote investeerders technische oplossingen moeten introduceren en markten moeten creëren voor kleine boeren.

“Ik ben voor grote investeringen in de landbouw, maar we moeten grenzen stellen aan de hoeveelheid land die investeerders kunnen krijgen. Kleine boeren moeten ook van hun activiteiten kunnen profiteren. Kleine handelaren zijn belangrijker voor de voedselzekerheid in het land.”

take down
the paywall
steun ons nu!