Caraïben willen klimaatneutrale vakantiebestemming worden
Nieuws, Wereld -

Caraïben willen klimaatneutrale vakantiebestemming worden

PORT OF SPAIN — Vier eilanden van de Caraïben gaan als modelproject hun uitstoot in kaart brengen en maatregelen nemen om de voetafdruk van het toerisme te verkleinen.

dinsdag 18 december 2012 18:08
Spread the love

Drie jaar geleden tekende het Caribbean Community Climate Change Centre (CCCCC) in Belize een akkoord voor 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om de toeristische sector te wapenen tegen de klimaatverandering, en van de Caraïben een klimaatneutrale bestemming te maken.

“Het belangrijkste resultaat is een onlinetool waarmee we de uitstoot van de toeristische sector berekenen”, zegt programmacoördinator Earl Green.

De vier landen van het proefproject zijn de Bahama’s, Trinidad en Tobago, Belize en Guyana. Ze werden gekozen omdat ze sterk afhankelijk zijn van toerisme en verschillende diensten aanbieden, gaande van cruises op de Bahama’s, diepzeeduiken in Belize, kleinschalige ecotoerisme in Guyana tot resorts in Tobago.

Financiering

“Het project is zeer geslaagd. We kunnen er lessen uit trekken voor complexere bestemmingen zoals Jamaica en Barbados”, zegt Tyrone Hall, communicatiespecialist van CCCCC. “Concreet gingen we op zoek naar manieren om de uitstoot van het toerisme te verminderen, bijvoorbeeld door in hotels bewegingssensoren te plaatsen om energie te besparen en gebouwen efficiënter te maken.”

Volgens Green is het vooral belangrijk om de geschikte financieringsmechanismen te vinden. Hij denkt aan goedkope leningen, koolstofhandel, leningen aan markttarieven, het uitgeven van aandelen en beleidsmaatregelen zoals subsidies en belastingverrekening.

“Veel van deze mechanismen zijn vooral geschikt voor grootschalige projecten, terwijl voor kleinere projecten één of twee financieringsbronnen volstaan”, aldus Green.

Onderling vergelijken

“Met de tool kunnen de modeleilanden nu inloggen en direct hun uitstoot van broeikasgassen bekijken. Ze kunnen zelfs hun emissies in de toekomst voorspellen. Het grote voordeel is dat deze landen hun ecologische voetafdruk van het toerisme ook kunnen vergelijken met andere eilanden. Hier liggen mogelijkheden op het vlak van kennisoverdracht”, zegt Hall.

Dillon Consulting, dat als consultancybedrijf betrokken is bij het project, schrijft in zijn rapport dat energie-efficiëntie en de ontwikkeling van hernieuwbare energie een groot potentieel hebben om de uitstoot van de toeristische sector te verminderen. “De inspanningen op dit vlak kunnen aanzienlijk bijdragen tot de ontwikkeling van een koolstofarm toerisme in de Caraïben.”

take down
the paywall
steun ons nu!