Verslag, Nieuws, Milieu, VS, Extreme weerfenomenen, NOAA -

Amerikanen beleven warmste jaar sinds begin metingen

Niet alleen orkaan Sandy confronteerde de Amerikanen met de vernietigende kracht van extreme weerfenomenen. Het hele jaar door al hadden ze warmte- en droogterecords zien sneuvelen.

dinsdag 18 december 2012 14:38
Spread the love

Dat het Amerikaanse klimaat een bijzonder jaar kende, was al vroeg duidelijk. De uitzonderlijke warmteperiode die al in juni 2011 begonnen was, schakelde dit jaar nog een versnelling hoger.

Het ene na het andere warmterecord sneuvelde. Al meteen gingen de records voor de warmste maart en de warmste lente (sinds de metingen in 1895 begonnen zijn) voor de bijl. De vorige warmste lente, die van 1910, was gemiddeld 1,1 graad Celsius kouder.

Het record van maart was het gevolg van een heuse hittegolf. Ook april en mei waren uitzonderlijk.

Pas iets koeler in oktober

In zijn volgende analyses zag het nationale klimaatagentschap NOAA er almaar records bijkomen. Dat van de warmste eerste jaarhelft bijvoorbeeld (2,5 graden hoger dan het gemiddelde), als gevolg van een extreme junimaand.

Door de verschroeiende warmte in de tweede helft van juni werden in veel Amerikaanse steden de hoogste temperaturen ooit gemeten. Juli deed daar opnieuw een schep bovenop, want 2012 leverde ook de warmste julimaand sinds het begin van de metingen.

Pas in oktober kwam een einde aan de lange reeks warmterecords. De temperatuur in oktober was iets koeler dan gemiddeld.

Warmste jaar ooit

Toch zag de NOAA toen al dat 2012 de geschiedenis zou ingaan als het warmste jaar sinds het begin van de metingen. Door de records in de eerste negen maanden van het jaar heeft 2012 zo’n voorsprong opgebouwd in deze rangschikking dat oktober, november en december daar bijna niets meer aan kunnen veranderen.

Volgens de NOAA speelt de klimaatwijziging een belangrijke rol in deze recordregen. “Studies laten zien dat met de toename van broeikasgassen in de atmosfeer ook de kans op extreme warmte toeneemt”, zegt de NOAA.

Droogte en bosbranden

De warmte ging gepaard met uitzonderlijke droogte, de zwaarste droogte sinds de jaren 1930 en 1950. Dat had gevolgen voor de landbouw en watervoorzieningen.

Volgens de Universiteit van Texas vormt de uitputting van het grondwater in Texas en Californië zelfs een ernstige bedreiging voor de voedselproductie in de Verenigde Staten.

Bovendien werd vooral het westen van de VS wekenlang geteisterd door zware bosbranden. Honderden huizen werden vernield, tienduizenden mensen moesten worden geëvacueerd.

Sandy verzwakt kust

Bovenop warmte, droogte en bosbranden kwam Sandy, de grootste Atlantische orkaan ooit gemeten. Na zijn passage in het Caraïbische gebied haalde de superstorm eind oktober vernietigend uit aan de Amerikaanse oostkust.

De Amerikaanse geologiedienst USGS zag nadien op luchtfoto’s “dramatische veranderingen in kustzones over honderden kilometers”, en dus niet alleen bij New York en New Jersey, de zwaarst getroffen gebieden.

Stranden en duinen zijn zo zwaar veranderd dat de kustbewoners minder beschermd zijn bij nieuwe stormen, zegt de USGS. “Huizen en infrastructuur kunnen kwetsbaarder zijn voor toekomstige stormen omdat de stranden smaller zijn geworden en de duinen lager.”

Lasermetingen bevestigden die waarnemingen nadien.

In de reeks De 12 van ’12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op de meest markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar.

take down
the paywall
steun ons nu!