Fietsen steeds populairder in Rio de Janeiro
Nieuws -

Fietsen steeds populairder in Rio de Janeiro

Rio de Janeiro — Inwoners van Rio de Janeiro gaan steeds vaker op de fiets naar het werk. Het is een goedkoop en schoon alternatief voor het autoverkeer, dat in de spitsuren en daarbuiten steeds vaker vastloopt.

zondag 16 december 2012 17:06
Spread the love

Met de economische groei in Brazilië in de afgelopen jaren, nam ook het autoverkeer in de hoofdstad toe. “Ik heb mijn auto verkocht omdat ik bijna nergens kon parkeren. Parkeerplaatsen zijn duur. En ik raakte gestrest van het drukke verkeer”, zegt Teresa Moreira, een lerares lichamelijke opvoeding uit Rio de Janeiro. “Nu ga ik op de fiets naar mijn werk en ik voel me veel meer ontspannen.”

Recreatie

In de stad staan dagelijks files, op verschillende plaatsen in de stad. Het is het ergst als er iets onverwachts gebeurt, zoals een ongeluk, een bezoek van een popster of president of een grote internationale gebeurtenis. Ook in de aanloop naar bijvoorbeeld de kerstdagen is het extreem druk in de stad.

“In eerste instantie zijn we fietspaden gaan aanleggen voor recreatieve doeleinden, maar inmiddels proberen we fietsgebruik te stimuleren voor korte en middellange afstanden, als aanvulling op het openbaar vervoer”, zegt María Lúcia Navarro van Rio, Capital da Bicicleta (Rio, Fietshoofdstad), een programma van de afdeling Milieu van de gemeente.

Fietsenstallingen

Rio de Janeiro telt ongeveer 12 miljoen inwoners. Het is de op één na grootste stad in Brazilië, na São Paulo. De stad begon eind jaren tachtig met de aanleg van fietspaden. Momenteel ligt er 300 kilometer aan fietspaden in de stad, inclusief fietsstroken op wegen en stoepen. Alleen de Colombiaanse hoofdstad Bogota telt in Latijns-Amerika meer kilometers fietspad.

In het stadsplan voor 2009-2012 lag de nadruk op duurzame mobiliteit en het uitbreiden van het aantal fietspaden, afgestemd op andere vormen van transport, zoals het openbaar vervoer. Voor de periode 2013-2016 is het doel 150 kilometer fietspad aan te leggen. Ook komen er extra fietsenstallingen. Voordat de Olympische Spelen in 2016 van start gaan, moet er in totaal 450 kilometer aan fietspaden in Rio de Janeiro liggen.

Auteur: Fabiana Frayssinet

take down
the paywall
steun ons nu!