Het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 (Foto: US Coast Guard)
Nieuws, Milieu -

BP onderzoekt opnieuw olielek bij Deepwater Horizon

Volgens de Amerikaanse nieuwszender CBS News is BP een nieuw onderzoek begonnen naar lekkende olie van de Deepwater Horizon bron.

vrijdag 14 december 2012 20:25
Spread the love

Toen het olieplatform in 2010 explodeerde, kwamen elf arbeiders om en stroomde drie maanden lang naar schatting 779 miljoen liter olie in de oceaan alvorens het lek gedicht kon worden.

Maar sindsdien zijn al op verschillende tijdstippen weer olievlekken gezien in de buurt van de bron. Enkele maanden geleden nog werd een grote olievlek ontdekt uit de kust van Louisiana. Uit tests bleek dat de olie afkomstig was van de “Macondo-bron”, onder de Deepwater Horizon. BP verklaarde na werkzaamheden in oktober dat het probleem opgelost was, maar er blijft nog steeds olie naar het oppervlak komen.

De Amerikaanse zender CBS News meldt nu dat BP in samenwerking met de Amerikaanse Kustwacht opnieuw ter plaatse is met duikboten om de oorsprong van de vlekken te onderzoeken.

Het is nog onduidelijk of de olie lekt uit de zogenaamde “containment dome” die BP boven het lek geplaatst heeft, of om restolie gaat uit het wrak van het gezonken boorplatform.

Geheimdoenerij

Ed Markey, een Democraat in het Congres die betrokken was bij het eerste onderzoek naar de ramp met de Deepwater Horizon, spreekt van een déjà vu omdat BP ook nu geen beelden en informatie overmaakt aan het Congres.

Amper een maand geleden pleitte BP tijdens het proces over de ramp schuldig op meer dan tien misdrijven, waaronder liegen tegenover het Congres over de hoeveelheid olie die na de ramp in het water terechtkwam.

Markey en zijn Republikeinse collega Henry Waxman vragen naar eigen zeggen al twee maanden om informatie van BP over de olievlekken, maar BP weigert naar eigen zeggen die informatie te geven in het licht van de lopende onderzoeken.

take down
the paywall
steun ons nu!