Gsm wordt waakhond Afrikaanse verkiezingen
Nieuws, Afrika -

Gsm wordt waakhond Afrikaanse verkiezingen

FREETOWN — De combinatie van goedkope mobiele telefoons en online kaarten brengt een nieuw niveau van transparantie naar verkiezingen op het Afrikaanse continent.

donderdag 13 december 2012 15:11
Spread the love

Op de dag van de verkiezingen doorkruiste de 24-jarige Harry Kargbo de hoofdstad Freetown, enkel gewapend met zijn mobiele telefoon. Hij observeerde de situatie bij de verschillende stembureaus en rapporteerde de gebeurtenissen via simpele sms-berichten op zijn mobiele telefoon.

“Het was erg inspirerend voor mij om de verkiezingen te verslaan in mijn land”, zegt hij. “De mensen hebben een beeld van Sierra Leone als een land verscheurd door oorlog, van bloeddiamanten. Ik wilde de perceptie veranderen.”

Kargbo was een van de 45 burgerjournalisten die die dag op pad waren voor Radar, een Britse organisatie. De berichten werden door Radar geanalyseerd, op een Google-kaart gepind en via Twitter verspreid. “Sms is een van de meest krachtige middelen die we hebben om de transparantie te verbeteren”, zegt Libby Powel, de oprichtster van Radar.

Het project is maar een van de vele voorbeelden van hoe elektronische communicatiemiddelen gebruikt worden als monitor voor allerlei zaken, van verkiezingen tot een lokaal tekort aan geneesmiddelen.

Op tijd open

Een bekend project is de “Citizen Situation Room” van de ngo National Election Watch, dat berichten van 9.000 vrijwilligers verwerkte in Sierra Leone. Het maakte gebruik van technologie die ontwikkeld was bij eerdere verkiezingen in Senegal en Liberia. De systemen zijn krachtig omdat ze erg geavanceerde toepassingen zoals Google Maps koppelen aan een eenvoudige technologie als sms.

De duizenden getrainde vrijwilligers brachten bezoek aan bijna drieduizend stembureaus in het land. Ze controleerden bijvoorbeeld of de bureaus tijdig open gingen en stuurden hun bevindingen door naar het hoofdkwartier in Freetown. Daar werden de berichten digitaal geanalyseerd op onder meer consistentie. Als er een conflict tussen twee berichten ontstond, werd dat door medewerkers verder onderzocht. Bij consistente berichtgeving werd het bericht automatisch geïntegreerd op de kaart.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is alvast een fan. Ze beschreef het project in Senegal eerder dit jaar als “mogelijk het meest geavanceerde monitorprogramma dat ooit in Afrika en elders is gelanceerd.”

De rol van de mobiele telefoon is doorslaggevend. In Afrikaanse landen is de toegang tot internet geografisch vaak erg ongelijk verdeeld. Maar uit onderzoek blijkt dat de mobiele telefonie wel goed is doorgedrongen. De toestellen kosten er vaak minder dan 30 dollar.

Volgens Pat Merloe van het National Democratic Institute for International Affairs (NDI) in Washington zijn dergelijke projecten een “motor voor transparantie in Afrika en de hele wereld”. Tegelijk waarschuwt hij voor de beperkte toegang tot internet. “Mensen die geen internet hebben, kunnen de resultaten niet zien”, zegt hij. “De digitale kloof blijft dus een belangrijke factor. Maar de penetratie van mobiele telefonie, inclusief smartphones, is een grote gelijkmaker.”

take down
the paywall
steun ons nu!