Een groepje jonge activisten fietste 1000km om WSF te promoten
Nieuws, Afrika, Politiek, Wereld Sociaal Forum, NGO's, Civiele samenleving, WSF, Tunesië, Tunis -

Wereld Sociaal Forum 2013 naar Tunesië

Na de golf revoluties van de 'Arabische Lente' is Noord-Afrika in maart 2013 voor het eerst gastheer van het Wereld Sociaal Forum (WSF). Aanvankelijk zou het forum in Egypte plaatsvinden, maar de organisatoren kozen uiteindelijk voor Tunesië.

woensdag 12 december 2012 17:35
Spread the love

Tunesië ontvangt in maart 2013 naar verwachting duizenden WSF-bezoekers. Het maatschappelijk middenveld in het land mobiliseert zich op verschillende fronten. Diverse grote organisaties werken aan het raamwerk van het WSF en hebben afgevaardigden naar de stuurgroep van het forum gestuurd.

Het Wereld Sociaal Forum, een wereldwijde bijeenkomst van niet-gouvernementele organisaties en andersglobalisten, wordt elk jaar gehouden als tegenhanger van het Wereld Economisch Forum in Davos.

“Het WSF is een geweldige kans voor Tunesië”, zegt Abderrahmane Hedhili, voorzitter van het Tunesische Platform voor Economische en Sociale Rechten. “Vooral als het gaat om het bevorderen van verzoening tussen groepen met verschillende ideeën, het vinden van oplossingen voor plaatselijke problemen en het stimuleren van het democratiseringsproces op verschillende niveaus.”

Er zijn een aantal werkgroepen gevormd, onder meer op het gebied van vrouwenrechten, jongeren en cultuur. Hedhili zegt dat er diverse onderwerpen op de agenda staan, variërend van de wereldwijde economische crisis tot sociale, culturele, religieuze en milieuzaken.

Aala Talbi, projectcoördinator van het Platform voor Sociale en Economische Rechten, noemt de Arabische wereld “het nieuwe centrum van sociale bewegingen.” Het WSF kan volgens hem helpen Arabische sociale netwerken te versterken en ook de samenwerking met internationale bewegingen bevorderen.

Fietskaravaan

Het WSF leeft momenteel vooral in de hoofdstad Tunis. Marwen Tlili, een activist uit Tunis, bedacht echter een actie om ook andere delen van het land te betrekken bij het forum.

Met een groep mede-activisten organiseerde hij in oktober een ‘fietskaravaan’, om zo plaatselijke media-aandacht voor het WSF te krijgen en lokale groepen aan te moedigen een bijdrage te leveren aan het forum. De tocht voerde over zo’n duizend kilometer.

“Onze actie heeft zeker impact gehad”, zegt Tlili. “Als er in Tunesië een groep fietsers door een dorp komt, is dat niet zo gewoon als in Europa of Canada. Het heeft ons goede publiciteit opgeleverd.”

De organisatoren overwegen meer fietskaravanen te organiseren in de aanloop naar het WSF, inclusief twee karavanen die moeten vertrekken vanuit Marokko en Italië.

***

Tunis: Wereld Sociaal Forum van 26 tot 30 maart 2013

Sociale bewegingen en burgers van Tunesië en de Maghreb nodigen iedereen uit op het Wereld Sociaal Forum dat zal worden gehouden in Tunis van 26 tot 30 maart 2013. Er zal worden gediscussieerd over de internationale situatie en hoe te bouwen aan ‘een andere wereld’.

Beste vrienden,

Het is met groot genoegen dat het organiserend comité van het Tunesische en Maghrebijns WSF zich tot u richt. Het WSF zal worden gehouden in Tunis van 26 tot 30 maart 2013. Het organiserend comité is samengesteld uit de Tunesische organisaties die aanvoerders waren in het revolutionaire proces. De dictatuur van Ben Ali kwam uiteindelijk ten val en de strijd voor de verdediging en uitbreiding van de sociale en democratische rechten gaat vandaag nog altijd voort.

Voor de eerste keer vindt dit WSF plaats in de Arabische wereld, in een context van revolutie in de hele regio. Twee jaar van opstanden en strijd wierpen vier dictatoriale regimes omver. Het eerste was het regime van Ben Ali in Tunesië. En de strijd tegen de dictatuur blijft in vele landen voortduren. Meer in het algemeen zal het WSF in Tunis een gelegenheid zijn om de centrale problemen in de huidige internationale situatie te bespreken en voor te bereiden met alle nieuwe bewegingen die naar voren zijn gekomen in de afgelopen jaren.

Of u nu lid bent van een beweging of een organisatie of niet, de website van het WSF biedt u alle informatie over de situatie in Tunesië en de bewegingen in de regio en over hoe u kunt deelnemen aan de voorbereiding van het forum. Het kan zijn dat u naar Tunis komt eind maart of dat u deelneemt van op een afstand aan een activiteit die plaatsvindt in een andere regio van de wereld.

U kunt zich inschrijven op de WSF-mailinglijst en dan krijgt u om de twee of drie weken nuttige informatie om het forum voor te bereiden.

Zoals u waarschijnlijk weet, wordt het WSF voorbereid door verenigingen, vakbonden, bewegingen en NGO’s uit de hele wereld die activiteiten en debatten voorstellen die overeen komen met soortgelijke problemen in andere delen van de wereld. Om deel te nemen kan uw organisatie inschrijven op een website waarop u ook voorstellen kan formulieren. En dit in de vier officiële talen van dit forum: Engels, Arabisch, Spaans en Frans.

Tot half december 2012 kunt u voorstellen doen. En tot midden februari 2013 kunt u zich hergroeperen met andere bewegingen of organisaties. Daarna worden de definitieve voorstellen geregistreerd.

Met onze militante groeten,

Het organiserend Tunesische en Maghrebijns comité

(vertaling uit het Frans door Toon Mondelaers)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!