Succes van terugkopen van Griekse staatsschuld twijfelachtig
Nieuws, Europa, Staatsschuld, Hedge funds -

Waarom terugkopen van Griekse staatsschuld geen succes zal worden

Op 13 december beslist Europa over de uitbetaling van de volgende tranche van de noodlening aan Griekenland. Eén van de voorwaarden voor de toekenning is het terugkopen van Griekse schuldpapieren. Het succes van deze maatregel is uiterst twijfelachtig.

maandag 10 december 2012 14:58
Spread the love

Griekse banken stappen mee in scenario

Volgens de laatste berichten verloopt het proces van het terugkopen van de schuld erg goed. Alles hangt af van de bereidheid van de obligatiehouders om mee te stappen in dit scenario. Op dit ogenblik hebben zo goed als alle Griekse banken ingestemd met het terugkopen van de schulden.

Ze stellen daarvoor ongeveer 16 miljard euro van hun eigen leningen ter beschikking. Het gevolg is dus dat meer en meer schuldpapier uitsluitend in Griekse handen zal terecht komen, zodat buitenlandse obligatiehouders minder zwaar geraakt zullen worden bij een mogelijk Grieks bankroet.

Maar niet alleen Griekse banken moeten meedoen in dit scenario. Ook de hedge funds, de aasgieren van de markten, moeten staatsschuld terugkopen. En dat zal een stuk moeilijker liggen.

Aan welke prijs?

Op de eurogroep van 26 november is vastgesteld dat de schuldobligaties zullen worden teruggekocht aan 28% van hun oorspronkelijke waarde (de nominale waarde). Iemand die het schuldpapier aan de oorspronkelijke waarde heeft aangekocht, verliest dus nu al enorm veel geld.

Alleen: ratingbureaus beoordelen van tijd tot tijd de schuldpapieren. Wanneer zulk een ratingbureau de kredietwaardigheid van Griekenland naar beneden bijstelt, verliezen de obligaties aan waarde, want niemand gelooft dat Griekenland het volle bedrag zal kunnen terugbetalen.

Bij de devaluatie van de kredietwaardigheid stonden de hedge funds vooraan om Grieks staatspapier op te kopen aan de laagste prijzen. Die prijzen lagen lager dan de 28% van de nominale waarde die de eurogroep bepaald heeft. De waarde van Grieks staatspapier is namelijk de hoogte in gegaan nadat bekend werd dat Griekenland 10 miljard euro van het EFSF kan lenen om obligaties terug te kopen.

Daardoor lopen de hedge funds flink wat winsten mis als ze nu zouden gaan verkopen aan die 28% van de nominale waarde. En de hedge funds hebben op dit moment 45 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in hun bezit. Het is dus uitkijken wat deze aasgieren gaan doen.

Hoeveel is de uiteindelijke schuldvermindering?

De eurogroep heeft berekend dat, indien de Griekse staatsobligaties aan die 28% van de nominale waarde worden verkocht, de Griekse staatsschuld met 25,7 miljard euro zou verminderen. Maar dat bedrag zal aanzienlijk lager liggen als de hedge funds niet mee stappen in dit scenario.

Laat ons aannemen dat de hedge funds bereid zijn om hun obligaties te verkopen aan 35% van de oorspronkelijke waarde (dat is een behoorlijk realistisch, zij het enigszins optimistisch scenario), dan zal de vermindering van de staatsschuld op ongeveer 18,6 miljard komen.

De bedoeling van de eurogroep was om de Griekse staatsschuld met 31 miljard euro af te bouwen. Dat bedrag lijkt wel erg onbereikbaar op dit moment. De hedge funds zullen dus wellicht geen geld verliezen bij het terugkopen van de schuld, terwijl de schuld van de Griekse banken 7,5 tot 10 miljard euro zal bedragen. Geld dat de Europese partners ter beschikking stellen van Griekenland, om de banken te rekapitaliseren.

Het laatste hulppakket aan Griekenland lijkt dus eens te meer een slag in het water. De Grieken zelf worden er niet beter van, maar ook de burgers in de rest van Europa niet. De enige winnaars van het terugkopen van de schuld lijken eens te meer de hedge funds te zijn. En een leefbare schuld van 124% van het BBP in 2020 lijkt ook niet bepaald realistisch.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!