foto: IPS
Nieuws, Wereld, 12 van 12 -

Robots veroveren het slagveld: de 12 van ’12

Het voorbije jaar betekende de definitieve doorbraak voor de drones, onbemande vliegtuigjes die gebruikt worden als verkennings- of gevechtsvliegtuig. Na het luchtruim veroveren ze ook land en zee, en worden ze steeds vaker voor niet-militaire toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld om natuurgebieden in de gaten te houden.

maandag 10 december 2012 16:23

Begin dit jaar bleek dat één op drie nieuwe Amerikaanse vliegtuigen een onbemand toestel is.

De bekendste drones zijn de bewapende Reapers en Predators die gebruikt worden in de strijd tegen het terrorisme. De VS zetten de toestellen in in landen als Pakistan en Jemen.

Kritiek

Naarmate de toestellen steeds vaker ingezet worden, groeit ook het verzet. Pakistan heeft al langer moeite met de voortdurende Amerikaanse bombardementen met drones in de grensprovincies, en Pakistaanse politici spreken zich steeds duidelijker uit.

Maar ook in het Westen slaan mensenrechtengroeperingen alarm. In een recent rapport waarschuwen mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de Harvard Law School voor de ethische problemen die aanvallen met moordrobots stellen. Ook het Pentagon zelf houdt de teugels liever strak. Eind november vaardigde het Amerikaanse ministerie van Defensie nieuwe richtlijnen uit voor drones. Zo moet de beslissing om te doden altijd door een menselijke operator genomen worden.

Er heerst ook bezorgdheid over de technische betrouwbaarheid van de toestellen. Zo bleek dat de high-tech toestellen hun videobeelden ongecodeerd doorsturen, en dat iedereen met eenvoudig materiaal de beelden uit de lucht kan plukken.

Stropers

Maar het gebruik van de toestellen beperkt zich lang niet meer tot het slagveld. Aan de Mexicaanse grens worden onbemande toestellen gebruikt om illegale immigranten op te sporen. En in Nepal worden sinds dit jaar kleine toestelletjes ingezet om natuurgebieden te beschermen tegen stropers. De onbemande toestellen beperken zich overigens niet tot het luchtruim: Amerikaanse oceanografen gebruiken een onbemande onderzeeër om beelden van de zeebodem te maken, maar raakten bedolven onder de hoeveelheid data.

In de reeks De 12 van ’12 blikt de redactie van persagentschap IPS Vlaanderen terug op markante trends en gebeurtenissen uit het voorbije jaar. Dit was aflevering 1/12.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!