Tibet blijft ‘brandend’ actueel
Tibet, China, Internationale Dag van de Mensenrechten -

Tibet blijft ‘brandend’ actueel

zondag 9 december 2012 12:15
Spread the love

Menselijke toortsen roepen om vrijheid

10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten: een goed moment om stil te staan bij de 92 zelfverbrandingen die sinds februari 2009 in Tibet plaatsvonden. Monniken, nonnen, moeders, vaders, studenten, nomaden en boeren uit alle regio’s maken van deze gruwelijke manier van zelfdoding gebruik om vreedzaam te protesteren tegen de Chinese wurggreep waarin ze zich sinds de Chinese bezetting meer dan zestig jaar geleden bevinden.

De organisatie International Campaign for Tibet (ICT) publiceert vandaag een lijvig rapport: Storm in the grasslands. Self-immolations in Tibet and Chinese policy waarin deze problematiek grondig wordt doorgelicht.

Tweederangsburgers

In Tibet is er geen vrijheid van mening, religie of cultuur. Het Tibetaans is geschrapt in het economische leven en ook in het onderwijs is het vervangen door Mandarijns, waardoor Tibetanen tweederangsburgers zijn in hun eigen land.

De haatcampagne tegen de Dalai Lama, die door de Chinezen als aanstoker van deze onlusten wordt aangeduid, zet kwaad bloed bij de Tibetanen en leidt tot enorme frustratie. Het hebben van zijn foto’s is al lang verboden in Tibet en monniken worden gedwongen hem af te zweren.

Jonge slachtoffers

Bijna de helft van de slachtoffers van zelfverbranding zijn jongeren die niet meer willen of kunnen leven onder dit Chinese juk. Ze roepen om de terugkeer van de Dalai Lama en om vrijheid. Terwijl de Chinezen dit protest beantwoorden met een enorme militaire machtsontplooiing en het onder druk zetten van de nabestaanden van de slachtoffers, groeit de solidariteit onder de Tibetanen en komen studenten massaal op straat om vreedzaam te protesteren.

Van de buitenwereld afgesloten

Omdat China geen pottenkijkers wil bij deze ‘interne’ aangelegenheid, is het land al geruime tijd zowat hermetisch afgesloten en wordt het internet gecensureerd. Stilaan echter komt de internationale gemeenschap in beweging.

Na het Europees Parlement en de VN zijn er verschillende regeringen die hun verontwaardiging hebben geuit en die China dringend vragen iets te doen aan deze situatie, onafhankelijke EU en UN-rapporteurs toe te laten en de dialoog met de Tibetaanse regering in ballingschap, die sinds 2010 zijn stopgezet, terug op te nemen. De internationale druk op China moet opgevoerd worden zodat niet nog meer jonge levens worden opgeofferd in naam van de vrijheid.

ICT

De ICT is een onafhankelijke mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor het bevorderen van de mensenrechten en democratische vrijheden van het Tibetaanse volk. Het is de grootste Tibet-organisatie, met kantoren in Washington DC, Amsterdam, Berlijn en Brussel. Het rapport van ICT is online beschikbaar op www.savetibet.org.

Meer achtergrondinformatie over de huidige situatie in Tibet vind je op deze twee video’s: 

Zelf iets doen

Je kan de online solidariteitscampagne steunen, o.a. door de de petitie te tekenen op www.solidaritywithtibet.org of op www.facebook.com/solidaritywithTibet. je kan ook de link delen naar www.youtube.com/watch?v=hyjFBg8mwiU

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!