De Castrodictatuur verbiedt de reggeatón in Cuba? – onzin!

De Castrodictatuur verbiedt de reggeatón in Cuba? – onzin!

vrijdag 7 december 2012 11:08
Spread the love

Onder deze of gelijkaardige titels verscheen in verschillende toonaangevende media – o.a. de Spaans krant El País – een bericht als zou vanaf nu de muziekstijl reggeatón* in Cuba verboden zijn. 

Elke gelegenheid is blijkbaar goed voor een aantal (lees: Noord-Amerikaanse) nieuwsagentschappen om kwakkels te verspreiden die eens te meer moeten aantonen dat Cuba een, in dit geval belachelijke en ouderwetse, dictatuur is. Ontelbaar zijn de media in de hele wereld die dergelijke berichten zonder ze te checken met graagte overnemen. Het zou op het eiland zelfs verboden zijn om op straat reggeatón te dansen…

Het bericht is ‘gebaseerd’ op een interview in een Cubaanse krant met Orlando Vistel, voorzitter van het Cubaanse instituut voor de muziek, waarin hij het heeft over verregaand machismo en seksisme in bepaalde videoclips: vaak filmpjes die reggeatónhits begeleiden. Hij heeft het in het gesprek op geen enkel ogenblik over een verbod. Wél wordt er gewerkt aan een regelgeving die de meest grove en halfpornografische voorbeelden van dergelijk videoclips voortaan van TV zal bannen.

Dat gebeurt op vraag van de FMC, de Cubaanse federatie van vrouwen, en van de UNEAC, de vereniging van schrijvers en artiesten, die in het verleden bewezen allerminst de preutsheid als leidraad te hebben. Wat hen wél dwars zit is dat de laatste jaren steeds meer van deze commerciële (kopies van) platvloerse producten ruimte innemen in de Cubaanse media. Ze gaan vaak – in tekst én beeld – regelrecht in tegen de resultaten van meer dan een halve eeuw vrouwenemancipatiestrijd en schaden ook het internationaal erkende hoge peil van de muziekcultuur in Cuba.

Het gaat daarbij niet om de diabolisering van de muziekstijl reggeatón. Op alle Cubaanse zenders is deze muziek sinds jaren zeer frequent te horen. Ze is erg populair bij jongeren en dat zal niet gauw veranderen. De Cubaanse beleidsmakers weten ook wel dat een verbod de slechtste manier is om de reactionaire waarden die sommige ‘reggeatoneros’ in tekst en beeld uitdragen, te bekampen.

Dat in Cuba nu sommige clips op TV zullen geweigerd worden zal voor vele commentatoren genoeg zijn om over censuur van de regering te spreken. Nochtans hebben ze het nooit over ‘de regering’ gehad toen ze enkel maanden geleden berichtten over de clip van Rihana die in 11 landen, o.a. Frankrijk en Engeland, van het scherm werd gehaald wegens te expliciete verwijzing naar SM-sex, of toen die van Robbie Williams door de BBC werd teruggetrokken na protest van gepensioneerden, om maar twee recente voorbeelden te noemen.

Eén TV-station in Latijns-Amerika dreef het voorbije week zover te zeggen dat het liedje ‘Creo’ (ik geloof) van Baby Lores, waarin hij in reggeatónstijl hulde brengt aan Fidel, ook zou verboden worden want dat vanaf nu alle lofuitingen aan de máximo líder in een andere muziekstijl moeten gegoten worden. Dit terwijl het clipje al maanden regelmatig op de TV-stations van het eiland gedraaid wordt.

* reggaetón is de Caribische variant van (gangsta) rap. Bevat elementen van de hiphop, de reggae en de plaatselijke traditionele ritmes zoals de son.

Bron: Cubainformacion

take down
the paywall
steun ons nu!