Levi’s  betrokken bij grootschalige watervervuiling in Mexico
Opinie, Nieuws, Milieu, Greenpeace, Mexico, GAP, Walmart, Levi's, Guess, Calvin klein, Zara, Mango, Adidas - Jonas Hulsens, Stien Coessens

Levi’s betrokken bij grootschalige watervervuiling in Mexico

Onderzoek van Greenpeace heeft uitgewezen dat het afvalwater van twee van de grootste textielfabrieken in Mexico, schadelijke chemicaliën bevat. De fabrieken leveren aan grote modemerken, waaronder Levi’s.

donderdag 6 december 2012 15:20
Spread the love

Uit het rapport Toxic Threads: Under Wraps blijkt dat de fabrieken Kaltex en Lavamex, dankzij een zwakke wetgeving, nauwelijks transparantie aan de dag hoeven te leggen. Dat maakt onderzoek naar hun productieprocessen erg moeilijk. Andere merken die gelinkt worden aan de fabrieken zijn Calvin Klein, Guess, Gap en Walmart.

Geheimhouden

“Dit is één van de zwaarste gevallen van watervervuiling door de textielindustrie, die we in Mexico hebben aangetroffen. De fabrieken zijn zo gesloten dat Greenpeace langs de regering moest passeren voor de meest elementaire informatie over welke giftige stoffen in het water worden geloosd en wie daarvoor verantwoordelijk is. De Mexicanen hebben het recht om te weten wat er in hun rivieren belandt,” verklaart Pierre Terras, campagnecoördinator bij Greenpeace Mexico.

“De casestudy vormt een typisch voorbeeld van hoe grote merken zich verschuilen achter een lakse wetgeving en angstvallig geheimhouden wat ze in het water lozen. Levi’s doet mooie verklaringen over respect voor de planeet, maar bevoorraadt zich intussen bij leveranciers die Mexicaanse rivieren vervuilen,” aldus Terras.

Chemicaliën

Tests op waterstalen die werden genomen in de buurt van de loospijpen, onthullen dat het behandelde afvalwater chemicaliën bevat die giftig zijn voor het voortplantingssysteem en voor het waterleven. Sommige van deze chemicaliën hopen zich op in het milieu. Ze worden gebruikt bij de productie van textiel.

“Hoewel we de precieze omvang van de watervervuiling in Mexico moeilijk kunnen achterhalen, is het duidelijk dat grote modemerken dringend moeten ontgiften. Merken als Levi’s moeten van hun leveranciers eisen dat ze alle informatie over hun afvalwater vrijgeven en deadlines vastleggen voor het uitfaseren van de schadelijkste chemicaliën,” verklaart Jonas Hulsens, campaigner bij Greenpeace België.

Greenpeace bracht het wijdverbreide gebruik van schadelijke chemicaliën in de mode-industrie aan het licht in het eerder gepubliceerde rapport Toxic Threads: The Big Fashion Stitch-Up. Daarin bleek dat ook jeansbroeken van Levi’s, die in Mexico werden gemaakt, schadelijke stoffen bevatten.

Greenpeace vraagt dat kledingmerken zich engageren om geen schadelijke chemische stoffen meer te lozen tegen 2020. Merken als Adidas en H&M en sinds kort ook Zara en Mango, hebben dat al gedaan. Verder moeten de internationale merken van hun leveranciers eisen dat die elke lozing van giftige chemicaliën bekendmaken bij de gemeenschappen die  leven in de nabijheid van de vervuilingsbron.

Jonas Hulsens is campaigner Giftige Stoffen en Stien Coessens is persverantwoordelijke bij Greenpeace

take down
the paywall
steun ons nu!