Op woensdag 5 december 2012 stelde initiatiefnemer Nic Balthazar de clip van 'Sing for the Climate' voor op de klimaatconferentie (COP18) in Doha (foto: 11.11.11).
Opinie, Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatverandering, 11.11.11, Nic Balthazar, Sing for the climate, Belgische Klimaatcoalitie, Doha2012 - Hendrik Van Poele

11.11.11 en Nic Balthazar presenteren Sing for the Climate-clip in Doha

Woensdag 5 december werd de clip 'Sing for the Climate' voorgesteld op de Klimaattop in Doha. Op 22 en 23 september gaven meer dan 80.000 mensen hun stem aan het klimaat tijdens Sing for the Climate. Op 26 oktober deden 300.000 leerlingen hetzelfde voor sing@school. Een enorme klimaatschreeuw uit 380.000 kelen. Vorige week presenteeerden Nic Balthazar, 11.11.11, CNCD-11.11.11 en de Klimaatcoalitie de clip nog in het federaal parlement.

woensdag 5 december 2012 18:45
Spread the love

De clip werd vertoond in het federaal parlement in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo (PS), staatssecretaris voor Leefmilieu Melchior Wathelet (CDH), Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) en minister van Leefmilieu van de Brusselse regering Evelyne Huyttebroeck (Ecolo). Zij ondertekenden ook de politieke eisen van Sing for the Climate.

De clip is het residu uit anderhalve terabyte of meer dan 5 uur aan filmpjes opgenomen in meer dan 180 gemeenten en 725 scholen, clipjes die ook allemaal afzonderlijk op het internet staan. Samen vormt dit massale koor een oersterke boodschap waarmee Nic Balthazar ook naar de aan de gang zijnde VN-klimaattop (COP18) in Doha trekt.

Bedoeling is de clip en het concept van Sing for the Climate op die manier internationaal te lanceren. Net zoals dat eerder werd gedaan met The Big Ask en The Big Ask Again, Dance for the climate.

Hiervoor werd ook een conceptfilm gemaakt die getoond wordt aan de internationale klimaatnetwerken. Van het bezoek aan Doha komt een verslag op de site van Sing for the Climate.

Initiatiefnemer Nic Balthazar: “Waar wachten we nog op? Is het draagvlak er nu niet om de noodzakelijke maatregelen te nemen? Een duurzame economie, een duurzame ontwikkeling, het kan. We worden er gezonder, gelukkiger en rijker van.”

Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur 11.11.11: “De politici hebben geluisterd en ze hebben hun handtekening gezet onder de eisen en ze hebben zelfs gezongen. Nu hopen we dat ze snel werk maken van een ambitieus en moedig klimaatplan.”

Politieke eisen van Sing for the Climate voor Doha (COP18)

Op 29 november ondertekenden de politieke verantwoordelijken vier korte eisen:

– België moet een ambitieuze interne reductiedoelstelling nasteven en ijveren voor een verhoogd ambitieniveau voor de EU;

– België moet aan de kar trekken van een internationaal bindend klimaatakkoord en een ambitieus Kyoto II;

– België neemt een voortrekkersrol voor de uitwerking van een sterke Europese visie op vlak van een billijke verdeling van de klimaatinspanningen en een juiste overgang naar een koolstofarme samenleving (equity);

– België moet zijn internationale klimaatfinancieringsengagement nakomen.

De organisatoren van Sing for the Climate verwachten dat de Belgische verantwoordelijken in Doha deze eisen actief uitdragen en dus onderschrijven wat ze ondertekenden.

take down
the paywall
steun ons nu!