Boodschap van de Turkse vredesbeweging aan de AKP-regering: "Blijf van Syrië af!"

Oorlog met Syrië: wat zegt de Turkse vredesbeweging?

dinsdag 4 december 2012 11:37
Spread the love

Verhalen over Syrische chemische wapens, net nu Turkije Patriot-raketten wil van haar NAVO-bondgenoten Nederland en Duitsland, « om zich te verdedigen ». We kunnen er niet naast kijken : de druk op Syrië wordt opgevoerd.

Maar wat zeggen de vredesbewegingen in de regio ?

Hieronder schets ik kort de conclusies van de internationale vredesconferentie die op 24 en 25 november zo’n 1500 mensen op de been bracht in Antakya, aan de Turks-Syrische grens.

In de slotverklaring van de vredesconferentie staat o.a. het volgende te lezen :

– Het herhaaldelijk bombarderen van Syrisch grondgebied door de Turkse luchtmacht is onaanvaarbaar, want er is geen sluitend bewijs dat de Syrische regering verantwoordelijk is voor de mortierinslagen in de Turkse provincies Hatay en Sanliurfa (in oktober 2012).

– Turkije moet haar inmenging in Syrië onmiddellijk stopzetten. Het moet de grenzen sluiten voor de gewapende groepen die via Turkije Syrië infiltreren en het moet ophouden deze groepen te steunen, financieren, bewapenen, en onderdak te verlenen.

– Het leed van de burgers die het geweld in Syrië ontvluchten naar Turkije mag niet langer worden geïnstrumentaliseerd voor verdere inmenging. De vluchtelingenkampen (die dienen als uitvalsbasis voor de rebellen, nvda) moeten landinwaarts worden verplaatst, weg van de grens, in overéénstemming met het Internationaal Recht.

– Alleen het Syrische volk heeft het recht om over haar toekomst en over haar leiders te beslissen. De VS, de EU, de NAVO, Turkije, Qatar en Saudi-Arabië dragen met hun politieke en militaire inmenging een zware verantwoordelijkheid voor het toenemende geweld. Dat moet onmiddellijk stoppen.

– Het verder bewapenen van de Turkse grens verhoogt de oorlogsdreiging. Daarom moet

  • het plan om NAVO-Patriotraketten op te stellen aan de grens met Syrië onmiddellijk worden afgeblazen.
  • het rakettenschild in Kurecik, in het district Malatya, worden gedesactiveerd
  • de militaire NAVO-basis in Incirlik, bij Adana, die al bij verschillende oorlogen in het Midden-Oosten is gebruikt, worden gesloten.

De vredesconferentie in Antakya werd georganiseerd door de Turkse Peace Association, lid van de World Peace Council.

Lees ook : Wat heb ik geleerd aan de Turks-Syrische grens ?

take down
the paywall
steun ons nu!