De Portugese premier Pedro Passos Coelho (foto: Público.pt).
Opinie, Nieuws, Europa, Economie, Portugal, EU, PS, Bezuinigingsbeleid, Pedro Passos Coelho, Europese top, Begrotingspact, António José Seguro, Meerjarenbegroting -

Portugal over EU-budget: “Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden”

De conservatieve Portugese premier Pedro Passos Coelho slaagde erin om de grootste belastingverhoging sinds mensenheugenis door het parlement te laten goedkeuren, maar tijdens de recente EU-top repte hij zich naar Brussel om er te protesteren tegen een al te streng bezuinigingsbeleid.

maandag 3 december 2012 16:40

“Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden”, lijkt wel een goede omschrijving te zijn voor de Portugese houding tijdens de recente Europese top over het EU-budget voor de komende zeven jaar. Besparingen voor de lidstaten en groei voor Europa zijn twee zijden van dezelfde medaille.

De strenge voorwaarden die Portugal kreeg opgelegd om zijn begrotingstekort weg te werken in ruil voor Europese steun liet de rechtse coalitie geen andere keuze dan beroep te doen op de Europese fondsen om economische groei te promoten en de stijgende werkloosheid af te remmen.

Met de toenemende economische malaise kan Portugal niet meer zonder een deal uit Brussel. Als het land een kans wil maken op een terugkeer naar de commerciële markten voor staatsleningen, kan het dit beter doen vanuit een goede uitgangspositie.

Lissabon stond aanvankelijk achter het voorstel van de Europese Commissie voor de meerjarenbegroting (MFF) en verzette zich openlijk tegen de landen die meer staatsuitgaven wilden.

Toen dit een paar weken geleden op niets leek te zullen uitdraaien, verschoof de Portugese focus naar verdeling van fondsen. Voor Portugal is een uniform financieel noodbeleid een topprioriteit. Structurele fondsen en de noodmaatregelen samen maken meer dan twee derde uit van de enveloppe die het land krijgt van Europa. Landbouw is goed voor nog eens 25 procent.

Co-financieringscijfers – nu zo’n 85 procent – vormen het andere belangrijke thema op de agenda van Lissabon. Het lijkt namelijk zinloos om een goedgevulde enveloppe uit de brand te slepen zonder dat het land zelf inspraak krijgt in projecten, zeggen officials.

De gesprekken over de EU-begroting en over de bankenunie brachten premier Pedro Passos Coelho meer dan ooit op het Europese voorplan. Eens de favoriet van Duitsland, ging hij onlangs lijnrecht tegen Berlijn in.

Op 12 november vroeg hij kanselier Merkel bij haar bezoek aan Lissabon om ‘ambitieus’ te zijn. ‘s Anderendaags sprak hij echter in Brussel met zijn Poolse ambtgenoot Donald Tusk en vormde er samen met de armere landen één front tegen het al te drastische besparingsbeleid.

De socialistische oppositiepartij (PS) zat hier al langer op te wachten en ziet hierin het bewijs dat Europa als onderwerp nog steeds doorheen alle partijprogramma’s loopt. Maar ze waarschuwt ook dat het EU-budget verre van toereikend is.

Na een ontmoeting twee weken geleden met de trojka in Lissabon zei de socialistische partijleider António José Seguro openlijk: “In de Portugese samenleving heerst er consensus dat het recept van besparingen gefaald heeft.”

Hugo Coelho

Hugo Coelho brengt een Portugees perspectief op de komende opmaak van de Europese meerjarenbegroting. Hij is een Portugese journalist die recent naar Londen verhuisde. Het originele artikel verscheen op 21 november op de website van Labour Movement for Europe (LME).

(vertaald uit het Engels door Shany Goemaere)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!