Nieuws, Cultuur, België, Sans papiers, Globe Aroma -

10 jaar Globe Aroma. Een feestje met een bittere nasmaak

Dit weekend vierde Globe Aroma haar 10-jarig bestaan. Globe Aroma biedt sinds 2002 werkplekken en ontmoetingsruimtes aan artiesten zonder papieren en zetten projecten op met nieuwkomers. In de Beursschouwburg was er een driedaags festival met onder andere 'De Tafelkeuken', een ronddraaiende tafel met gerechten uit alle hoeken van de wereld, de vertoning van films, een expositie met foto's, beeldende kunst en op het podium was er dans en muziek.

maandag 3 december 2012 09:57
Spread the love

Het heersende gevoel dat bij iedereen heerste was het onbegrip over het feit dat Globe Aroma vanaf 2013 geen subsidies meer krijgt. In tien jaar tijd heeft Globe Aroma veel bereikt. Er zijn samenwerkingen geweest met Beursschouwburg en het Kaaitheater. Heel wat artiesten hebben dankzij Globe Aroma hun plekje veroverd in de kunstwereld in België.

Volgens twee medewerkers van Globe Aroma is de commissie die bepaalt of de subsidies hernieuwd worden, nauwelijks langs geweest om de activiteiten van Globe Aroma te beoordelen. Ook verbaast Els Rochette (artistiek en zakelijk leider van Globe Aroma) zich erover dat de minister van Cultuur Joke Schauvliege sociaal-artistieke organisaties aanmoedigde om mensen met verschillende achtergronden een kans te geven om te werken in de sector, maar dat er door het schrappen van de subsidie een tegenovergestelde boodschap gegeven wordt.

Globe Aroma begon drie jaar geleden nieuwe werknemers aan te werven en nu staan deze mensen weer op straat. Sommige van deze artiesten komen letterlijk op straat te staan, vertelt een dichteres uit Zuid-Afrika. Voor velen was Globe Aroma de manier om andere artiesten te ontmoeten, hun dag door te komen en een gevoel van erkenning en eigenwaarde op te bouwen. Het enige project wat zeker wel doorgaat is Cultuurlijn. Dit is een maandelijkse bijeenkomst in het Kleine Kasteeltje waarbij bewoners en ambassadeurs elkaar ontmoeten en het culturele programma voor de rest van de maand voorstellen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!