Georgos Papandreou heeft een sterke band met zijn moeder
Nieuws, Europa, Politiek, Griekenland, Schandaal, Lagarde-lijst -

Moeder Georgos Papandreou op Lagarde-lijst?

Flink wat ophef in de Griekse pers op zondag. De gezaghebbende kranten To Vima en Proto Thema zouden informatie hebben dat Margaret Papandreou, de moeder van voormalig premier Georgos Papandreou, achter een storting van 550 miljoen Amerikaanse dollar zou zitten, die op de Lagarde-lijst voorkomt.

zondag 2 december 2012 20:09
Spread the love

Ruim een maand geleden is in DeWereldMorgen.be al een bericht verschenen over de Lagarde-lijst die door de Griekse overheid nooit gebruikt is om te onderzoeken of bepaalde Grieken hun rijkdom op Zwitserse bankrekeningen konden verantwoorden, of dat ze op grote schaal belastingen zouden ontduiken. Twee opeenvolgende Griekse ministers van Financiën hadden met de lijst niets aangevangen, en de kwestie kwam in het nieuws toen een journalist de namen publiceerde van de mensen die op die lijst stonden en daarop prompt in de boeien werd geslagen.

De zaak kwam internationaal in de belangstelling en de Griekse overheid, met name minister van Financiën Stournaras, kon niet anders dan de Franse autoriteiten vragen om de originele lijst opnieuw te sturen, want niemand in Griekenland kon ondertussen nog zeggen of de lijst die circuleerde nog origineel was.

Er zijn ondertussen twee onderzoeksrechters op de zaak gezet, en de kwestie wordt nu onderzocht door het Griekse parlement. Vele Grieken vrezen dat het onderzoek daar een stille dood zal sterven, want er heersen vermoedens dat heel wat Griekse politici (of verwanten van hen) op de lijst staan.

Mevrouw Margarita

En wat blijkt nu volgens de Griekse krant To Vima? Dat Margaret Papandreou achter de storting ter waarde van 550 miljoen dollar zou zitten, hoewel de naam van de persoon die de storting heeft gemaakt, Maria Panteli is. Margaret Papandreou, of mevrouw Margarita zoals ze in Griekenland wordt genoemd, is de tweede vrouw van Andreas Papandreou, die twee keer Grieks premier was: één keer van 21 oktober 1981 tot 2 juli 1989, en de tweede keer van 13 oktober 1993 tot 22 januari 1996. Margaret Papandreou is een Amerikaanse en is ook de moeder van Georgos Papandreou. Ze is een vrouw van behoorlijk aanzien geweest in Griekenland, hoewel de faam van de Papandreou’s de voorbije maanden flink aan het tanen is.

De krant heeft informatie dat de naam van Margaret Papandreou is gevallen tijdens verklaringen die de directeur van de financiële politie heeft afgelegd bij de onderzoeksrechters. Vijf verschillende hogere kaderleden van de financiële politie zouden haar als de persoon achter de grootste overschrijving zien die op de lijst Lagarde te vinden is.

Maria Panteli, wiens naam op de Lagarde-lijst staat, is een bediende die werkt voor de rijke zakenman Sabby Mionis, nog steeds volgens To Vima. Mionis is stichter van Capital Management Advisors, is in Griekenland geboren, en is sinds 2006 in Tel Aviv actief. Maria Panteli moet nog worden ondervraagd door het gerecht.

Het blijft een vaag verhaal. Sabby Mionis heeft contacten met de journalist Costas Vaxevanis, die de namen op de Lagarde-lijst in zijn tijdschrift Hot Doc heeft gepubliceerd. Bij monde van die Vaxevanis laat hij verstaan dat Maria Panteli inderdaad voor hem heeft gewerkt, maar dat hij nooit enig contact heeft gehad met Margaret Papandreou. En de rekening waarop die 550 miljoen euro is gestort, behoort toe aan zijn bedrijf Capital Management Advisors.

Reactie vanuit het Papandreou-kamp

Georgos Papandreou, die een erg nauwe band heeft met zijn moeder, reageerde meteen erg scherp op het artikel. Volgens de ex-premier is het overduidelijk dat de beide kranten hem in het vizier hebben om de politiek die hij heeft gevoerd, namelijk een politiek die gericht was tegen cliëntelisme. Hij doelt hiermee op de lucratieve relatie die vooral To Vima jarenlang heeft gehad met de PASOK-leiding.

Margaret Papandreou van haar kant verwijt de kranten dat ze zelf geen vooronderzoek hebben gevoerd voor ze het verhaal hebben gepubliceerd. In haar verklaring schrijft ze dat de drie premiers Papandreou, Georgos de oudere, Andreas en Georgos de jongere, steeds tegen de gevestigde belangen hebben gestreden en dat dit de reden is waarom nu een dergelijk artikel tegen hen wordt gepubliceerd. Een redenering die wel vaker wordt gebruikt door Griekse politici die in opspraak komen.

Waar rook is, is er vuur?

In ieder geval houdt het verhaal de Griekse publieke opinie bezig. Vele Grieken verwijten Georgos Papandreou dat hij zijn land volledig heeft uitverkocht en dat buitenlandse belangen hier nu de lakens gaan uitdelen. Het is hen nooit helemaal duidelijk geweest waarom Papandreou dat heeft gedaan, maar er is altijd wel gewag gemaakt van grote financiële belangen. Als dit verhaal werkelijkheid blijkt, dan zal het voor grote opschudding zorgen. Maar of er ooit duidelijkheid zal komen, is nog maar te vraag. Tot dan kunnen we misschien oordelen dat dit hele verhaal een broodje aap is, maar het is evengoed mogelijk dat het niet zo maar uit de lucht is komen gevallen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!