Taoufik Amzile, persoonlijkheid van het jaar
Verslag, Nieuws, België -

Belgisch-Marokkaanse talenten beloond met eerste Diwan Awards

In Viage in Brussel werden zondagavond de Diwan Awards uitgereikt. Die nieuwe prijs moet veelbelovende talenten uit de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap in de kijker zetten.

zondag 2 december 2012 23:31
Spread the love

Er broeit wat in Brussel en in enkele andere steden. Ver van de camera’s en diep onder de radar barst het van het talent. In de hoop toch eens aandacht te trekken voor dat talent riepen Fatima Abbach en Said El Maliji van vzw Divers-City de Diwan Awards in het leven. Ze kregen daarbij hulp van communicatiespecialist, ondernemer en oud-journalist Christophe Sokal.

De Diwan Awards hebben alles wat dergelijke prijzen nodig hebben: een chique zaal vol feestelijk uitgedoste gasten, twee glimmende presentatoren (dj Walid van Fun Radio en Keltoum Belorf van DeWereldMorgen.be) en zeven blinkende awards.

Meer dan 7000 stemmen stroomden binnen. Zo werden er in elke categorie drie genomineerden aangeduid. Een jury (Sofie Vanlommel – De Morgen, Claire Godding – BNP Paribas Fortis, Sunita Malothra – People Insights, Thierry Fiorilli – Le Vif-L’Express, Paul de Groeve – Personal Copy, Thierry Timmermans – CPAS Bruxelles, Christophe Weerts – BMW Belux) hakte de knopen door.

De genomineerden komen uit Antwerpen, Mechelen en Brussel. Taoufik Amzili, oprichter en bezieler van ABPM (association belge des professionnels musulmans) – een netwerk van ondernemers en kaderleden, is persoonlijkheid van het jaar. “Wij, Belgische Marokkanen zijn een brug, ambassadeurs tussen twee volkeren”, zei hij. 

Ontwerpster Rachida Aziz van het merk AZIRA is vrouw van het jaar. Zij werd geprezen voor de activiteiten die ze organiseert in haar winkel in de Dansaertwijk. In haar dankwoord sprak ze de hoop uit dat er ooit een tijd komt dat een speciale prijs voor vrouwen niet meer nodig is.

De prijs van vereniging van het jaar gaat naar Al Ikram, een Antwerpse organisatie die zich inzet voor armen.

VRT-journalist Loutfi Belghmidi, bekend van de documentaire ‘Triq Slama Mohamed’, is kunstenaar van het jaar.

Startende onderneming van het jaar is het Brusselse pakjesbedrijf Arid. Bokster Sanae Jah, alias “Killer bee”, kreeg de prijs voor sporter van het jaar. Zij behaalde een wereldtitel thai kickboks.

Er was ook een speciale prijs van de jury voor ondernemer Mohamed Mechbal.  

Toen aan het eind de Marokkaanse ambassadeur het podium beklom voor een slottoespraak, liepen twee winnaars ostentatief weg uit protest tegen de mensenrechtenschendingen in Marokko. 

take down
the paywall
steun ons nu!