Nieuws, België, Analyse -

Francis Vermeiren: ga niet naar de gevangenis en ontvang 522.500 euro bonus

Francis Vermeiren (Open VLD) was mee verantwoordelijk voor de ondergang van de Gemeentelijke Holding (kostprijs voor de belastingbetaler 800 miljoen euro) en hij deed niets om de uitgroei van Dexia tot een gokmonster te stoppen. Als beloning krijgt hij daarvoor nu 522.500 euro. De verontwaardiging klinkt zo stil dat het op gefluister lijkt.

vrijdag 30 november 2012 01:33
Spread the love

Donderdag raakte bekend dat Francis Vermeiren (Open VLD) 522.500 euro opstreek toen hij in 2009 na een parlementaire carrière van 28 jaar afscheid nam van het Vlaams parlement. Dat monsterbedrag is de optelsom van 48 maanden loon en onkosten en 99000 extra omdat Vermeiren ook secretaris was van het Vlaams parlement.

De hoogte van het bedrag lokt verontwaardigde reacties uit. De ontslagvergoeding voor parlementsleden is verworden van een vangnet voor politici die hun nek uitsteken voor hun klasse en daardoor hun professionele loopbaan op het spel zetten tot een vorm van smartengeld voor de ondankbaarste job ter wereld.

Maar in die verontwaardiging ziet men vreemd genoeg een aantal andere details uit de loopbaan van Vermeiren over het hoofd.

De 76-jarige Vermeiren is niet meteen tot de bedelstaf veroordeeld. Bovenop zijn pensioen als parlementslid krijgt hij ook nog eens 55.254 euro per jaar als burgemeester van Zaventem. Een job die hij nog drie jaar zal uitoefenen.

Maar Vermeiren is vooral berucht als voorzitter van de Gemeentelijke Holding en bestuurder van 2004 tot 2012 van Dexia.

Het voorzitterschap van de Gemeentelijke Holding, voor de vereffening in oktober 2011 de spaarpot van de Belgische gemeenten, leverde hem 38.334 euro per jaar op. Zijn zitje in de raad van bestuur van Dexia was in 2011 goed voor 72.000 euro. Dat was het jaar dat Dexia de dieperik in ging, een val die de Belgische belastingbetaler vele miljarden kost.

“Het bestuur van Dexia is in volle crisisperiode veel meer bijeengekomen. Ik blijf erbij dat die vergoeding gerechtvaardigd is in het licht van de inspanningen die we vorig jaar hebben geleverd”, zo verdedigde Vermeiren die vergoeding die 26.000 euro hoger lag dan een jaar eerder.

Nog geen 24 uur later liet hij via een collega-VLD’er weten dat de 26.000 doorgestort zou worden aan de Gemeentelijke Holding.

Vermeiren was bestuurder van Dexia sinds 2004 en is dus één van de mensen die toeliet dat die bank uitgroeide tot een van de meest toxische financiële instellingen van de wereld, een monstrueus vehikel dat nu bijna 1000 miljard schulden heeft.

De boomlange burgemeester van Zaventem aanvaardde als voorzitter van de Gemeentelijke Holding ook dat er in 2008 500 miljoen euro op tafel werd gelegd om Dexia te redden. Geld dat bij … Dexia werd geleend. In 2007 had de Gemeentelijke Holding ook al eens 50 miljoen euro belegd in Fortis-aandelen. Dat was op het moment dat de eerste problemen opdoken rond Fortis.

De Gemeentelijke Holding kwam door die Dexia-constructie zelf in de problemen en loste dat op door bij de gemeenten aan te kloppen voor een kapitaalverhoging. Vermeiren lokte die gemeenten als de eerste de beste zwendelaar met de belofte van een dividend van 13 procent.

De Gemeentelijke Holding ging in oktober 2011 in vereffening. Niet in faling, want door de vereffening ontsnappen de bestuurders aan een gerechtelijk onderzoek naar hun verantwoordelijkheid.

De ondergang van de Gemeentelijke Holding kost de verschillende overheden in ons land zo’n 800 miljoen euro. Het is iets waar je zelden wat over leest. Er waren dan ook enkel politici van alle grote partijen bij betrokken en het is nog altijd veiliger om op het ACW te schieten.

Mogelijk moet Vermeiren zich wel ooit nog verantwoorden voor het gerecht. Onder meer de gemeente Andenne heeft hem gedagvaard.

Zijn partijgenoot Sven Gatz deed afstand van zijn ontslagvergoeding. Ook politici als Vervotte, Leterme en Vandenbroucke deden dat. Marleen Temmerman schonk de vertrekpremie aan een goed doel.

Vermeiren met een paar kilo boter op het hoofd wil het geld houden. Opnieuw klinkt dezelfde verantwoording als bij de hoge vergoeding van Dexia. “Ik heb recht op dat geld want ik heb daar hard voor gewerkt.” Zo hard dat België ondertussen al 25 miljard moest ophoesten om de banken te redden. Nee, dat is niet allemaal de schuld van Vermeiren. Maar als één van de zeldzame Belgen had hij er wel voor kunnen zorgen dat het een paar miljard minder was.

Een bedrag met negen nullen. Er zijn er die voor minder jaren achter de tralies worden gegooid.

take down
the paywall
steun ons nu!