ARCO

ARCO

vrijdag 30 november 2012 12:53
Spread the love

Nu de Arco-affaire weer nieuws is, diste een 50-jarige collega mij het volgende verhaal op:

Mijn vader opende in mijn jeugdjaren een rekening bij de BAC , als ACV-vakbondsman was dit de logica zelve, en kocht hij op mijn naam aandelen van Arco.

Later toen ik het ouderlijk huis verliet wou ik met mijn centen handelen als goede huisvader. Ik kocht enkele veilige aandelen bij energieleveranciers ,bij Belgacom en ook bij Dexia.

Toen ik merkte dat het met Dexia de verkeerd liep  haastte ik me wat paniekerig naar het vroegere BAC-kantoor ,waarboven nu het Dexia-logo aangebracht was, om mijn aandelen te verkopen.

De vriendelijke loketbediende maakte me duidelijk dat ik die Dexia-aandelen onmiddellijk kon verkopen, maar zei hij : De arco-aandelen zijn geen “echte aandelen” mijnheer dat zijn in feite deelbewijzen van een coöperatie, die kan je niet verkopen , je kan enkel het kapitaal opvragen en dat kan niet gedurende deze periode van het jaar hiervoor moet je nog enkele maanden wachten. Je hoeft u daar trouwens geen zorgen om te maken want deze deelbewijzen worden niet op de beurs verhandeld die behouden daarenboven hun kapitaalwaarde.

Ik kreeg hier een heuse les in het bankwezen en begrijp nu het verschil tussen aandelen en coöperatieve deelbewijzen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!