justitie
Nieuws, Wereld, Samenleving, Rechtsstaat, World Justice Project, Rule of Law Index -

Rechtsstaat is het sterkst in Noord-Europa

De rechtsstaat, essentieel voor goed bestuur, functioneert het beste in de Noord-Europese landen en het slechtst in Oezbekistan, Zimbabwe en Kameroen. Dat blijkt uit de laatste editie van de Rule of Law Index van het World Justice Project (WJP) die gisteren is gepubliceerd.

donderdag 29 november 2012 15:54
Spread the love

De index heeft dit jaar 97 landen beoordeeld met een gecombineerde bevolking van ongeveer 94 procent van het wereldwijde totaal. Landen met hoge inkomens, vooral in Noord-Amerika en West-Europa, respecteren de rechtsstaat in het algemeen meer dan arme landen.

Op enkele van de acht punten die de index gebruikt om de prestaties te meten, scoren sommige armere landen echter sterk. Botswana doet het bijvoorbeeld consistent beter dan de Verenigde Staten op drie gebieden: het verschaffen van eerlijke toegang tot het burgerlijk recht en strafrecht en eerlijk toepassen van regels. Een ander land in Afrika ten zuiden van de Sahara, Ghana, doet het ook goed op verschillende terreinen, waaronder transparantie van de overheid. Van de grote regionale blokken doet Zuid-Azië het het slechtst; Pakistan en Bangladesh halen hier de laagste scores.

Nederland en België

Nederland bevindt zich op alle acht gemeten terreinen in de top tien, variërend van een tweede plaats bij burgerlijk recht en transparant bestuur, tot een negende plaats als het gaat om het garanderen van fundamentele rechten. België komt op de meeste punten uit tussen een tiende en twintigste plaats. Alleen op het punt transparant bestuur valt België buiten de top twintig, met een 21ste plaats. Op het garanderen van fundamentele recht haalt België een elfde plaats.

Het WJP heeft zijn wortels in de VS, maar probeert het assessment te baseren op principes die “cultureel universeel” zijn, om een westerse of andere blik te vermijden.

De index gebruikt niet alleen officiële overheidsstatistieken, maar ook die van onafhankelijke groepen en het oordeel van  zo’n 2500 plaatselijke en internationale juridische experts. Ook met de mening van het publiek over hoe de wet wordt toegepast in hun land, wordt rekening gehouden.
 

take down
the paywall
steun ons nu!