Foto: Basheem
Nieuws, Samenleving, België, Ziekenhuisfactuur, Christelijke Mutualiteit (CM), Ziekenhuisbarometer -

Duizenden Belgen betalen gepeperde ziekenhuisfactuur

Zorg moet kwaliteitsvol maar ook betaalbaar zijn, vindt de Christelijke Mutualiteit (CM). Daarom presenteert de mutualiteit voor de achtste keer haar ziekenhuisbarometer, die aangeeft welke factoren een onaangename verrassing op de ziekenhuisfactuur kunnen veroorzaken en in welke ziekenhuizen je de hoofdprijs betaalt. Daaruit blijkt onder meer dat 10.000 patiënten in Belgische ziekenhuizen vorig jaar meer dan 5.000 euro betaalden voor hun behandeling.

donderdag 29 november 2012 17:16
Spread the love

De ziekenhuisbarometer is gebaseerd op een onderzoek van 2 miljoen ziekenhuisfacturen van CM-leden. 10.000 Belgen betaalden meer dan 5.000 euro, 86.000 patiënten meer dan 2.000 euro en bij 260.000 Belgen die in 2011 in het ziekenhuis belandden viel er een rekening van meer dan 1.000 euro op de mat. CM-voorzitter Marc Justaert: “Kopzorgen over je gezondheid leiden in ons land nog altijd tot kopzorgen over je portemonnee”.

Ereloonsupplement

De hoge rekeningen, van meer dan 5.000 euro, kwamen in 90 procent van de gevallen voor bij opname in een eenpersoonskamer, en dit bedrag werd vooral verhoogd door hoge ereloonsupplementen (80 procent).

Kies dus beter niet voor een eenpersoonskamer, lijkt de boodschap, want daar mogen artsen een ereloonsupplement aanrekenen dat kan oplopen tot 200 of zelfs 400 procent van het officiële tarief. Een ereloonsupplement is een bedrag dat een behandelend arts aanrekent bovenop het basistarief voor verstrekking van zorg.

Maar niet alleen bij verblijf in een eenpersoonskamer kan het bedrag op de factuur onaangenaam hoog uitvallen, er zijn nog zestien ziekenhuizen in België waar ook voor een twee- of meerpersoonskamer een ereloonsupplement aangerekend wordt.

De CHIREC ziekenhuizen in het Brussels hoofdstedelijk gewest spannen de kroon: daar wordt een maximum van 400 procent ereloonsupplement aangerekend bij verblijf in een twee- of meerpersoonskamer, de gemiddelde totale factuur per patiënt is daar 1006 euro. Ter vergelijking: een éénpersoonskamer in een van de tien goedkoopste ziekenhuizen in België levert gemiddeld een totale factuur van 455 euro op.

Prijs ziekenhuisopname stabiel

De ziekenhuisbarometer brengt echter ook goed nieuws. Vergeleken met 2010 is de prijs voor een ziekenhuisopname in 2011 stabiel gebleven, dankzij overheidsmaatregelen in de afgelopen jaren.

Een opname in een twee- of meerpersoonskamer kost gemiddeld 295 euro, dat is zelfs een kleine daling van 3 procent of 10 euro vergeleken met 2010. Wie een eenpersoonskamer verkiest, ontvangt een factuur van gemiddeld 1.312 euro. Dat bedrag bestaat wel voor een steeds groter deel uit ereloonsupplement.

CM pleit daarom onder andere voor een beperking van ereloonsupplementen tot 100 procent in eenpersoonskamers, en een verbod op de aanrekening van ereloonsupplementen in twee- of meerpersoonskamers. Vandaag zou in het parlement gestemd worden over een wetsontwerp van Laurette Onkelinx (Minister van Volksgezondheid) dat dit laatste verbod vastlegt in de wet.

Wil je zelf uitzoeken wat de tarieven van ziekenhuizen in de buurt zijn, kijk op de website van CM[1].

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!