Een melkbad voor Brussel

Een melkbad voor Brussel

woensdag 28 november 2012 23:10
Spread the love

Het schijnt heel gezond te zijn. Ik heb mij altijd laten vertellen dat Jackie Onassis melkbaden nam. Maar hoe komen Europese boeren erbij om zulke fijne huidverzorging voor de Belgische Rijkswacht te voorzien?

Landbouw was het proefkonijn van Europa. De landen hebben hun landbouw losgelaten en aan Europa gegeven. Tot op heden is Europa niet verder geraakt dan dat proefkonijn. Europa kwam vervolgens op het idee om een sociaal corrigerend systeem in te bouwen. “We maken voedsel uiterst goedkoop en geven de boeren een vervangingsinkomen. Op die manier is voedsel voor iedereen betaalbaar.” Heel goed gezien, maar er ontstaan enkele merkwaardige neveneffecten

1. De landbouwers worden pseudo overheidsambtenaren in een uiterst slecht statuut. Boeren dragen alle risico’s. Boeren worden niet ontslagen, ze gaan failliet of stoppen gewoon in het beste geval. Als Ford Genk dicht gaat zal er een ontslagpremie zijn voor de werknemers. Als boeren stoppen is er niets. Of toch, soms nog een put. Koude sanering heet dat. Boeren investeren zwaar. Als het misgaat kunnen zij de gemaakte put niet dempen met een loon van een loontrekkende. De put geraakt bijgevolg nooit meer dicht.

2. Om de x aantal jaar verandert Europa het subsidiesysteem volledig. Het is iedere keer weer bang afwachten of je niet tussen de mazen van het net dreigt te vallen. Allerhande belangenorganisaties lobbyen om voorwaarden op te leggen om het vervangend inkomen te kunnen bekomen. En effectief , Europa verbindt steeds meer voorwaarden aan het vervangingsinkomen.

Met de crisis gaat Europa bezuinigen op het landbouwbudget. De boeren moeten dus inleveren op hun loon. Eenzijdig, geen sociaal overleg…Alleen de belangenorganisaties kunnen nog iets, maar ook dat stelt niet veel voor.

En verder, is het natuurlijk nog veel complexer, maar dat is voor een andere keer

Jos

take down
the paywall
steun ons nu!