China en Brazilië eisen 100 miljard dollar klimaathulp
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek, China, Brazilië, Klimaatfinanciering, Industrielanden -

China en Brazilië eisen 100 miljard dollar klimaathulp

China en Brazilië roepen de industrielanden op met 100 miljard dollar aan klimaathulp op de proppen te komen voor de armste landen tegen 2020. Dat is nodig om de klimaattop te doen slagen, zeggen ze.

woensdag 28 november 2012 15:16
Spread the love

“We dringen er bij de ontwikkelde landen op aan om de doelstelling van 100 miljard dollar te halen, zoals beloofd is”, zei Su Wei, de hoofdonderhandelaar van China tijdens een toespraak op de klimaattop in Doha, die werd gesteund door andere groeilanden als Brazilië, India en Zuid-Afrika.

Delicaat onderwerp

De landen zijn bezorgd dat de geldstroom zal opdrogen als een eerste periode van drie jaar volgend jaar afloopt. “In Durban werd een zorgvuldig en delicaat uitgebalanceerd akkoord bereikt”, zei Su. “We benadrukken dat de volledige en effectieve implicatie van dat akkoord op een gebalanceerde en omvattende manier essentieel is voor het succes hier in Doha.”

De klimaatfinanciering is een heet hangijzer in de klimaatonderhandelingen. Ontwikkelingslanden vinden dat de rijke, westerse landen verantwoordelijk zijn voor de historische vervuiling met broeikasgassen, en dat ze daarom armere landen moeten helpen zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!