Margot
Nieuws, Cultuur, Recensie, Boekrecensie, Margot, Sophie zijlstra -

‘Margot’ of het fictieve verhaal over Margot Frank

In haar derde roman probeert de Nederlandse schrijfster Sophie Zijlstra een portret te schetsen van Margot Frank, de drie jaar oudere zus van Anne Frank. Om überhaupt iets zinnigs te vertellen over de minder bekende telg van de familie Frank heeft Zijlstra bijzonder veel onderzoek verricht om van het korte leven van Margot een zo waarheidsgetrouw mogelijk beeld te geven.

maandag 26 november 2012 13:31
Spread the love

Na tal van brieven en documenten uit de Tweede Wereldoorlog periode te hebben gelezen en na vele gesprekken met tijdgenoten van de familie Frank, besloot Zijlstra een fictieve roman te schrijven, aangevuld en doorspekt met historische weetjes en feiten. Het is absoluut geen biografie geworden over de mogelijk laatste jaren van Margot Frank.

Het korte verhaal beschrijft vooral de beslissende herfst van 1941 in Amsterdam, waarin Margot te horen krijgt dat ze niet meer welkom is op school, bij de roeivereniging en op tal van andere plaatsen. Margot is nochtans een begenadigd roeister en wil bij wijze van afscheid een laatste keer het slotfeest van de roeiclub naar Kikkereiland meemaken en mee organiseren. Het kost veel moeite om de voorzitter, de secretaris en de andere bestuursleden ervan te overtuigen om de tocht per boot naar Kikkereiland mee te maken.

Ondertussen hebben de joodse families in Nederland het onrustwekkende bericht gekregen dat ze zich moeten laten registreren voor deportatie. Maar vooraleer Margot en de andere leden van de familie – vader Otto, moeder Edith en zusje Anne – zich terugtrekken in het Achterhuis om een schaduwbestaan te leiden, roeit Margot fier nog een laatste keer naar Kikkereiland met al haar vriendinnen.

Naast het fictieve verhaal over Margot Frank, dat zich vooral kenmerkt door een bijzonder gedetailleerde atmosferische beschrijving van de omgeving, vertelt auteur Zijlstra in haar nawoord hoe ze te werk ging om een roman te schrijven over Margot, die altijd in de schaduw bleef van haar bekendere zus Anne Frank.

Ze benadrukt dat alles fictie is, maar dat ze gebruik heeft gemaakt van waarheidsgetrouwe documenten om het kader te schetsen. Zijlstra voegt ook nog een beknopte biografie van Margot Betti Frank toe waaruit blijkt hoeveel pech dat zij en haar zus hadden. Ze werden met de laatste deportatietrein richting Auschwitz gestuurd. Ook bewierookt Zijlstra de inspanningen van vader Otto om deze trieste historie openbaar te maken en te verspreiden na de Tweede Wereldoorlog.

‘Margot’ van Sophie Zijlstra is een vlot lezende roman met een historische insteek die een tamelijk geslaagde poging bevat om Margot Frank uit de schaduw van haar bekendere zus Anne te laten treden. Het is een mooi maar kort verhaal geworden over een vijftienjarig meisje dat uiteindelijk niet meer mag genieten van het leven en net als Anne Frank een onschuldig slachtoffer wordt van de wrede Tweede Wereldoorlog.

De goed bewaarde documenten van de verscheidene Nederlandse archieven zijn goed aangewend om deze roman met biografische noten te spekken. De auteur heeft duidelijk uitstekend en uitgebreid onderzoek verricht om dit verhaal te schetsen. Maar als lezer blijf je toch een beetje op je honger, omdat de geschiedenis van de familie Frank duidelijk naar meer smaakt.

Haar beschrijvingen van de omgeving en het decor lezen vlotjes weg, maar als lezer snak je zeker naar meer feiten die helaas achterwege blijven. De keuze om zowel een fictieve roman te schrijven als een beknopte biografie is dan ook een minder geslaagde combinatie.

Dit boek is verkrijgbaar in onze shop. Met je aankoop steun je DeWereldMorgen.be.

take down
the paywall
steun ons nu!