Kust verdwijnt alarmerend snel in Vietnam
Nieuws, Milieu, Klimaatverandering, Vietnam -

Kust verdwijnt alarmerend snel in Vietnam

In de afgelopen tien jaar moesten veel gezinnen uit de zuidwestelijke Vietnamese provincie Kien Giang verschillende keren verhuizen. Dat heeft niets te maken met economische of politieke onrust maar alles met een stijgende zeespiegel.

maandag 26 november 2012 15:40
Spread the love

“Elk jaar hollen de zeegolven drie tot vier meter grond uit”, zegt een 47-jarige visser. “Onze familie moest al vijf keer verderop gaan wonen.”

Extreme weersomstandigheden met razende stormen en een stijgend zeeniveau zijn ervoor verantwoordelijk dat kustbewoners zoals hij al verschillende keren have en goed moesten verlaten.

Ook nu is de gevel van zijn huis alweer nat van het zeewater. Een boom in het water was ooit deel van een voortuin.

Het feit dat vele anderen in Vietnamese kustgemeenten en in de Mekongdelta hetzelfde lot beschoren is, biedt hem geen troost.

Groot gevaar

Vietnam heeft een lange traditie van tyfoons die lelijk kunnen uithalen aan de kust en de Mekongdelta. Maar de intensiteit van de tyfoons versterkt, en samen met de stijging van de zeespiegel leidt dit tot groot gevaar voor de inwoners van die gebieden.

Een rapport van de Wereldbank uit 2010 waarschuwde voor de toename van de kracht van tyfoons, de verlenging van het overstromingsseizoen en “stormen die nieuwe kustgebieden aandoen”. Ook kon men lezen dat Vietnam in de top vijf van landen staat die het meest beïnvloed worden door de stijging van de zeespiegel. Metingen tussen 1993 en 2008 toonden een stijging van 3 millimeter per jaar.

De dreigende kusterosie, zoals het rapport ook stelde, lijkt ondertussen bewaarheid te worden. Sommige gebieden verliezen 5 tot 10 meter per jaar, anderen spreken over een verlies van land door erosie van maar liefst 1 kilometer per jaar. De stijging van de zeespiegel zorgt er ook voor, zoals werd voorspeld in het rapport, dat overstromingen toenemen en dat in het grondwater hogere zoutgehaltes worden gemeten.

Mangrovebossen

In veel kustgebieden in Kien Giang, zo’n 250 kilometer van Ho Chi Minhstad, bedraagt de kusterosie 25 meter per jaar. Experts schatten dat al een derde van de kust van Kien Giang verdween door aardverschuivingen. Ook een deel van de beroemde mangrovebossen ging verloren in deze provincie.

Ambtenaren in Centraal-Vietnam beginnen zich ernstig zorgen te maken. “Elk jaar worden tachtig tot negentig huizen weggespoeld”, zegt Do Van Sang, directeur van het Centrum voor Landontwikkeling.

Sommige experts wijzen de toename van extreem weer aan als voornaamste oorzaak van de verliezen. Andere deskundigen zien als voornaamste reden het verdwijnen van de mangrovewouden.

Ze hebben hun hoop gesteld op de projecten die de mangroves willen herstellen. Een van die projecten is een initiatief van de Duitse Vereniging voor Internationale Samenwerking (GIZ), die in mangroves een effectieve methode ziet om erosie te reduceren.

Ook de Vietnamese overheid investeert het laatste decennium in herbebossingsprojecten. Tot nu toe zijn die echter maar voor 50 procent succesvol gebleken.

take down
the paywall
steun ons nu!