Foto: Keya Acharya / IPS
Nieuws, Milieu, Samenleving, India, Afvalprobleem -

Indiase ambtenaren houden vuilnisophaalwedstrijd

WARANGAL — De stad Warangal in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh heeft wel een heel originele manier gevonden om het afvalprobleem aan te pakken: laat vierhonderd ambtenarenteams zelf vuil ophalen en noem het een wedstrijd.

vrijdag 23 november 2012 15:32
Spread the love

India is berucht om het huisvuil. In 90 procent van de steden en dorpen wordt het afval gewoon op straat gegooid. In zo’n cultuur is het niet verkeerd om eerst eens te werken aan bewustwording van gemeenteambtenaren, moeten de organisatoren van de ‘Schone Steden Kampioenschap’ gedacht hebben. Sinds een uitspraak van het Hooggerechtshof in 2000 zijn gemeenten er namelijk verantwoordelijk voor.

57 gemeenten

Het idee ontstond bij een milieuactivist, Uday Singh, en werd opgepikt door Khadar Saheb, directeur gemeentelijke overheden van de deelstaat. Hij organiseerde het kampioenschap onlangs in de historische stad Warangal. Dat is een grote stad van 600.000 inwoners die samen iedere dag 300 ton huisvuil genereren. Maar liefst 386 teams uit 57 gemeenten uit het noorden van Andhra Pradesh deden mee.

Alle teams bestonden uit een gezondheidsinspecteur uit een deelnemende gemeente, plus twee andere ambtenaren. Dat kon iedereen zijn, van gemeentelijke schoonmakers tot chauffeurs. “Het doel was om de hele gemeentelijke staf te trainen, zodat ze eenmaal thuis de bewustwording kunnen verspreiden”, aldus Saheb. De teams werden aangevuld met drie ambtenaren uit Warangal zelf. Tussen zeven en elf uur ‘s ochtends moesten ze zelf van deur tot deur om het vuilnis op te halen. Ze kregen punten voor de manier waarop ze dit deden.

Voorlichtingscampagne

Het plastic werd naar een opslagplaats gebracht voor recyclage, vochtig afval ging naar een stortplaats buiten de stad en natuurlijk afval ging naar een compostplaats. Om dit mogelijk te maken was er wel een intensieve voorlichtingscampagne nodig in Warangal, waarbij staf werd getraind en burgers bewust werden gemaakt van afvalscheiding.

Niet alles ging goed. De ‘ragpickers’, de arme inwoners van de stad die de kost verdienen met de verkoop van plastic dat ze in het afval vinden, waren buiten de wedstrijd gehouden. Zij zullen in de toekomst wel een rol gaan krijgen in het recyclingsysteem, beloven de organisatoren. Verder waren er klachten over schadelijke dampen en hadden niet alle teams handschoenen gekregen. Volgens de gezondheidsinspecteur van de stad is vooral het plasticsorteerproces nog “te riskant”.

De prijs voor het beste team ging naar de gemeente Khammam, terwijl er troostprijzen waren voor een aantal anderen. “Maar verliezers kent deze wedstrijd niet”, zegt Singh, die de dag organiseerde. Het idee is in elk geval aangeslagen, want verschillende andere steden in Andhra Pradesh hebben intussen besloten om ook een kampioenschap te organiseren.

take down
the paywall
steun ons nu!