Een Palestijnse familie op straat in Noord-Gaza (Foto: Mohammed Omer / IPS)
Nieuws, Afrika, Economie, Politiek, Egypte, Mohamed Morsi, Gazaconflict -

Gazaconflict toont een nieuw Egypte

CAIRO — De reactie van Egypte op het conflict in Gaza laat zien dat premier Morsi woord houdt en daadwerkelijk de kant kiest van Hamas. Dat zeggen Egyptische deskundigen.

vrijdag 23 november 2012 13:22
Spread the love

“Het regime-Mubarak deed onbeschaamd mee aan de belegering van de Gazastrook door Israël en het onder druk zetten van Hamas”, zegt Tarek Fahmi, Israëlexpert bij het Nationaal Centrum voor Midden-Oostenstudies in Caïro. “De nieuwe leiders hebben hun onvoorwaardelijke steun laten zien voor Hamas en de mensen van Gaza, en actief geprobeerd de belegering op te heffen”.

President Mohamed Morsi is de eerste gekozen president van Egypte. Hij komt van de Moslim Broederschap, waar ook de Palestijnse Hamas – in Gaza aan de macht sinds 2007 – uit voortkomt. In zijn wekelijkse vrijdagpreek, op 16 november, zwoer hij dat Egypte Gaza niet “alleen” zou laten tegenover de “schaamteloze agressie” van Israël.

Steun

Het bleef niet bij woorden alleen. Op de eerste dag van de Israëlische aanval op Gaza trok Caïro zijn ambassadeur uit Israël al terug. Morsi vroeg de VN-Veiligheidsraad en de Arabische Liga om spoedbijeenkomsten. Twee dagen later bracht premier Hisham Qandil een kort solidariteitsbezoek aan Gaza. Egypte opende ook de grens bij Rafah, de enige connectie van Gaza met de buitenwereld. Mensen en goederen, inclusief medicijnen, kunnen nu de Gazastrook in, en gewonde Palestijnen kunnen eruit.

Volgens Fahmi handelt Morsi in lijn met de visie van de Moslimbroeders, namelijk dat “Egypte direct het Palestijnse volk moet steunen tegen de bezetting door Israël”.

Tijdens de vorige operatie van Israël op Gaza, in 2008/2009, hield Moebarak de grens dicht, ook al vielen er 1400 doden en duizenden gewonden. “Hij maakte de zionistische blokkade compleet, in de hoop Hamas te vernietigen”, aldus Magdi Hussein, voormalig hoofd van de Arbeiderspartij, een partij die tegen het islamisme aanleunt.

Gewapend verzet

“Met Hamas is de Broederschap ideologisch verwant, ze delen de strategie van gewapend verzet”, zegt Fahmi. “Het regime van Moebarak steunde de bittere rivaal Fatah, die vruchteloze ‘vredesgesprekken’ wil voeren die jammerlijk hebben gefaald in het verbeteren van de Palestijnse positie”.

Het zijn niet alleen de leiders van Egypte die Gaza steunen. Zondag arriveerde er een konvooi van honderden activisten van alle politieke kleuren om hun solidariteit te betuigen. Tienduizenden mensen waren twee dagen eerder op pro-Gazademonstraties afgekomen. Voor vandaag zijn er nog grotere protesten aangekondigd.

take down
the paywall
steun ons nu!