Nieuws, Afrika, Samenleving, Politiek, Corruptie, Verkiezingen, Kenia -

Keniaanse website klaagt graaiende politici aan

NAIROBI — Keniaanse activisten hebben een website gelanceerd die corruptie en andere schandalen onder Keniaanse politici aan de kaak stelt. MaVulture.com publiceert over misdragingen van politici en wil Kenianen zo beter voorbereiden op de verkiezingen.

donderdag 22 november 2012 15:33
Spread the love

MaVulture (vulture is gier in het Engels) ging op 13 november online. Het is het nieuwste project van activist en fotograaf Boniface Mwangi, die bekend is om zijn politieke graffiti in Nairobi. Ook hield hij foto-exposities over het geweld na de presidentsverkiezingen in 2007. Na die verkiezingen braken (etnische) rellen uit, waarbij 1.200 mensen omkwamen en 600.000 mensen ontheemd raakten.

Mwangi (29) won in 2008 en 2010 de Mohamed Amin Foto Award van CNN, die vernoemd is naar de Keniaanse fotojournalist met dezelfde naam.

Op MaVulture.com staan op dit moment profielen van zeventien politici, inclusief Uhuru Kenyatta, de zoon van de eerste president van Kenia, die momenteel presidentskandidaat is.

Witwassen van geld, landroof, drugshandel en moord zijn enkele van de beschuldigingen aan het adres van de politici die aan de schandpaal worden genageld op MaVulture.com. De site, die betaald wordt door anonieme donoren, bevat ook video’s en infographics.

Graaiers

Mwangi zegt dat hij met de site Kenianen meer bewust wil maken van de achtergrond van hun politieke leiders en de kandidaten voor de volgende presidentsverkiezingen. “We gaan profielen maken van iedereen bij de overheid, elke corruptiezaak waarbij iemand betrokken is geweest wordt genoemd, en aan elke beschuldiging zullen we aandacht besteden”, zegt hij. “Wie gaat stemmen, kan zich op deze site informeren”.

Mwangi haalde eerder al een aantal graffitiartiesten bij elkaar om controversiële muurschilderingen te maken in Nairobi. Daarin werd de politieke elite van het land neergezet als een stel graaiers, en het volk werd bekritiseerd omdat het telkens weer op deze corrupte politici stemt.

Veel van deze graffitikunst is inmiddels overgeschilderd door de autoriteiten. Een van de meest iconische afbeeldingen, bij de markt van Nairobi, is echter nog intact. Op deze muurschildering zit een man met het hoofd van een gier op een troon, met een kop thee in zijn ene hand en zijn andere hand vastgeketend aan een koffer. In een tekstballon boven zijn hoofd staat de tekst: “Ze plunderen, verkrachten, vernielen en moorden voor mij. Ik steel hun belastinggeld en hun land, maar nog steeds stemmen die idioten op mij”.

take down
the paywall
steun ons nu!