Steenkoolfabriek in Maleisië (Foto: Xiangxi)
Nieuws, Wereld, Milieu, Steenkoolcentrales, Milieuvervuiling, World Resources Institute -

Wereldwijd bijna 1.200 nieuwe steenkoolcentrales gepland

BRUSSEL — Hoewel steenkool een bijzonder vervuilende en klimaatonvriendelijke energiebron is, zijn er wereldwijd plannen voor 1.199 nieuwe steenkoolcentrales.

woensdag 21 november 2012 13:01
Spread the love

De cijfers zijn afkomstig van het World Resources Institute (WRI), dat maandenlang gegevens verzamelde over voorgestelde steenkoolprojecten over de hele wereld. In totaal zijn er plannen voor 1.199 centrales in 59 landen, met een gezamenlijke capaciteit van 1,4 miljoen megawatt.

Het overgrote deel van de projecten is gepland in groeilanden, met name China en India, samen goed voor 76 procent van de geplande capaciteit. Maar ook in de Verenigde Staten worden 36 nieuwe steenkoolcentrales voorgesteld.

“Niet al die centrales zullen met zekerheid goedgekeurd en gebouwd worden”, stelt het WRI, “het rapport kijkt enkel naar voorgestelde projecten. Maar dit onderzoek toont een significante – en zorgwekkende – interesse in de ontwikkeling van steenkool”.

Indirecte kosten

Energie is een universele noodzaak, zegt het instituut, en broodnodig om mensen uit armoede te halen en ze een betere levenskwaliteit te geven. Maar de keuze van energiebron is moeilijk: ontwikkelingslanden geven vaak de voorkeur aan goedkope oplossingen en steenkool lijkt daarbij te horen. Toch is er sterk bewijs dat steenkool een zware tol eist van het klimaat, het milieu en de volksgezondheid.

China is daarvan het beste voorbeeld: het land kende een enorme groei mede dankzij de massale ontwikkeling van steenkool, maar betaalt de prijs op het vlak van volksgezondheid, slechte ecosystemen en een hoge luchtvervuiling.

take down
the paywall
steun ons nu!