Indiase firma maakt meest duurzame elektronica
Nieuws, Milieu, India, Duurzaam -

Indiase firma maakt meest duurzame elektronica

De Indiase firma Wipro heeft giganten als HP en Nokia van de troon gestoten als meest duurzame elektronicaproducent in de rangschikking van Greenpeace.

woensdag 21 november 2012 16:42
Spread the love

Greenpeace doet al sinds 2006 onderzoek naar de manier waarop de grootste elektronicabedrijven rekening houden met het milieu. De organisatie kijkt daarbij ook naar het gebruik conflictmineralen, grondstoffen afkomstig uit oorlogsgebieden. Op basis van de gegevens maakt Greenpeace een rangschikking van de meest milieuvriendelijke producenten.

In deze 18e editie verrast het Indiase Wipro vriend en vijand door uit het niets op de eerste plaats terecht te komen. Het stoot daarbij HP, de winnaar van de vorige editie, van de troon. Wipro haalt een score van 7,1 op 10, voornamelijk dankzij de sterke engagementen van het bedrijf op het vlak van hernieuwbare energie en CO2-reductie. Wipro heeft beloofd de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen met 44 procent tegen 2015.

HP komt op de tweede plaats, gevolgd door Nokia. Opvallende vierde is Acer, dat opschuift van de dertiende naar de vierde plaats na sterke engagementen op het vlak van uitstootreductie. Het bedrijf wil zijn uitstoot met 30 procent terugdringen tegen 2015 en zelfs met 60 procent tegen 2020. Acer wordt gevolgd door Dell en Apple.

De nieuwe editie leert dat veel van de bedrijven, waaronder HP, Apple en Dell hun best doen om minder vervuilende stoffen te gebruiken, meer hernieuwbare energie te gebruiken en hun uitstoot terug te dringen.

Leveranciers

Volgens Greenpeace moeten de producenten zich nu vooral nog toeleggen op een oplossing voor de snel groeiende hoeveelheid elektronisch afval. Ook moeten ze hun leveranciers aansporen om hun klimaatafdruk te verkleinen.

“De volgende grote milieu-uitdaging voor technologiebedrijven is hun uitstoot verkleinen”, zegt Casey Harrell, IT-analist bij Greenpeace. “Consumenten maken duidelijk dat ze groenere elektronica willen. Dat betekent gadgets die gebouwd zijn met en werken op groene energie.”

Het grootste deel van de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie zit verborgen in de toeleveringsketen, zegt Harell. “Bedrijven moeten dus samenwerken met hun toeleveranciers om meer efficiënte processen op te zetten, en met hernieuwbare energie te werken in plaats van fossiele brandstoffen, net zoals ze eerder hebben gedaan om giftige stoffen te weren.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!