Uitzicht Porto Alegre in Brazilië (Foto: Alejandro Arigon / IPS)
Nieuws, Wereld, Economie, Politiek, Turkije, Zuid-Afrika, China, Rusland, Indonesië, Brazilië, India, BRICS -

BRICS-landen lonken naar Indonesië en Turkije

JOHANNESBURG — Als de BRICS-groep van opkomende landen in 2013 samenkomt in het Zuid-Afrikaanse Durban, kan het goed zijn dat er niet meer over BRICS maar over BRICSIT wordt gesproken. Indonesië en Turkije maken veel kans om tot de groep toe te treden.

woensdag 21 november 2012 11:37
Spread the love

“Toen ik onlangs in Moskou was, was er sprake van om de BRICS uit te breiden naar BRICSIT met als nieuwe leden Indonesië en Turkije”, zegt Martyn Davies, een expert op het vlak van opkomende markten. “Er zijn goede geopolitieke en geo-economische redenen om dat te doen”.

De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) werden in 2010 uitgebreid tot BRICS, toen Zuid-Afrika toetrad.

Snel consensus

Volgens Davies maken Turkije en Indonesië de meeste kans op toetreding. De komst van Indonesië zou een aanzienlijke uitbreiding van de BRICS in Zuidoost-Azië betekenen. Turkije kan voor geografische diversificatie zorgen. “Ik verwacht geen regionale conflicten met de huidige leden. Rusland is het enige BRICS-lid dat meer dan één regio bestrijkt, Europa en Azië”.

Ook merkte hij op dat de BRICS geen uitgebreide administratie of infrastructuur heeft, met als gevolg dat nieuwe leden snel worden toegelaten. Dat was ook het geval bij Zuid-Afrika, waar snel consensus werd bereikt over het lidmaatschap. Er kwamen geen tijdrovende onderhandelingen aan te pas zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is voor een nieuw lidmaatschap van de Europese Unie. Daar moeten het Europese Parlement en alle nationale parlementen hun zegen over geven.

Zuma

Zuid-Afrika is gastheer van de volgende BRICS-top in 2013 in Durban. Verwacht wordt dat president Jacob Zuma deze gelegenheid zal aangrijpen om eventuele twijfels over de plaats van zijn land in de groep weg te nemen. Want er heerst twijfel over de geloofwaardigheid van Zuid-Afrika als lid van de BRICS, zegt analist Chris Gilmour van ABSA Investeringen, dat verbonden is aan een van de grootste banken in Zuid-Afrika.

“Het gevaar zit hem in het feit dat Zuid-Afrika een beetje een bedrieger is. Het is een ontwikkelde economie, maar met een hoge werkloosheid. Onze groei is erg traag in vergelijking met de andere leden. We hebben nog een lange weg te gaan om onze opname in deze groep te rechtvaardigen”, zegt hij.

De Zuid-Afrikaanse regering geeft het aanknopen van relaties met andere opkomende landen prioriteit. “Sinds Zuma het als president overnam van zijn voorganger Mbeki is er een verschuiving van het buitenlands beleid ten gunste van nauwere banden met de opkomende economieën”, zegt Martyn Davies. “Mbeki hechtte veel belang aan de relaties met Washington, Londen, Parijs en Tokio, terwijl Zuma zich comfortabeler voelt onder collega’s uit opkomende landen en ontwikkelingslanden”, zegt hij.

Durban

Tijdens de top in Durban zal wellicht gepraat worden over de oprichting van een BRICS-bank, een fonds van reserves voor de BRICS-leden en andere ontwikkelingslanden. “Dat fonds zou kunnen fungeren als tegengewicht van het Internationaal Monetair Fonds”, zegt Davies.

Ook wordt verwacht dat een eigen valuta zal worden besproken; een idee van China om handel tussen de BRICS-landen mogelijk te maken zonder gebruik te hoeven maken van dollars of euro’s.

take down
the paywall
steun ons nu!