Nieuws, Wereld, Milieu, Visvangst, Bijvangst, Viskwekerijen -

Wereldwijde visvangst krimpt opnieuw

De wereldwijde visvangst zal dit jaar afklokken op 90 miljoen ton, goed 2 procent minder dan vorig jaar. In verhouding tot de groeiende wereldbevolking was de daling nog groter.

dinsdag 20 november 2012 15:02
Spread the love

Het Earth Policy Institute maakte de schatting op basis van data van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN. Dit jaar zal over de hele wereld zo’n 90 miljoen ton vis gevangen worden, schat het instituut: een daling met 2 procent tegenover vorig jaar en maar liefst 4 procent ten opzichte van topjaar 1996.

De vangst per wereldburger daalde nog veel sneller. In 1988 werd nog 17 kilogram per persoon gevangen, nu is dat cijfer gedaald naar 13 kilogram, het laagste cijfer in 37 jaar. Die trend wordt wel voor een stuk gecompenseerd door de snelle groei van viskwekerijen: van 24 miljoen ton midden jaren negentig tot naar schatting 67 miljoen ton in 2012.

Geen goed nieuws

De dalende visvangst lijkt goed nieuws voor de visbestanden in de oceanen, maar de realiteit is heel anders. Industriële vissersvloten gebruiken steeds meer technologie om de laatste vispopulaties op te sporen, zoals satellietbeelden, verwerkingsinstallaties op zee en verkenningsvliegtuigjes. Ze gingen ook steeds verder op zoek naar vis, naar de poolgebieden en in steeds diepere lagen van de oceaan.

Die tendens heeft zware ecologische gevolgen, waaronder verschuivingen in de voedselketen in de oceanen door de overbevissing van soorten als tonijn en kabeljauw. Ook bijvangst, de vangst van ongewenste soorten maar ook van zeeschildpadden, haaien en koralen die dood terug in zee geworpen worden, brengt zware schade toe aan het ecosysteem.

Dat vormt een belangrijk probleem, want de oceanen spelen een cruciale rol in de wereldwijde voedselvoorziening. Zo’n drie miljard mensen halen minstens een vijfde van hun dierlijk eiwit uit de zee.

Gekweekte vis

De stagnerende vangst stimuleert de razendsnelle groei van viskwekerijen. Het is de snelst groeiende bron van dierlijke eiwitten ter wereld, die naar verwachting binnenkort de productie van rundvlees kan overtreffen. China produceerde in 2010 maar liefst 37 miljoen ton kweekvis en is daarmee goed voor 60 procent van de wereldwijde markt.

Toch hebben ook gekweekte vissen een belangrijke impact op het milieu. De gekweekte vissen worden immers vaak gevoed met gevangen vissoorten, waardoor het probleem zich dus verschuift. Bovendien vormen de kwekerijen vaak ook een bron van vervuiling met meststoffen en geneesmiddelen voor het lokale milieu.

take down
the paywall
steun ons nu!