Nieuws, Wereld, Politiek, Human rights watch, Harvard Law School, Autonome wapens -

“Verbied verdere ontwikkeling van moordrobotten”

NEW YORK - In de nabije toekomst zullen volledig autonome moordrobotten het werk van drones overnemen, zeggen Human Rights Watch (HRW) en de Harvard Law School. Ze vrezen de gevolgen voor onschuldige burgers en pleiten voor een preventief verbod op deze futuristische tuigen.

dinsdag 20 november 2012 11:40
Spread the love

Ze doen hun oproep in het pas verschenen rapport Losing Humanity: The Case Against Killer Robots. Volgens Steve Goose, directeur van de wapendivisie bij HRW, zijn veel regeringen zich er nog niet bewust van hoe ver de plannen om volledig autonome wapensystemen te bouwen gevorderd zijn.

“Het is duidelijk dat deze futuristische wapens niet stroken met de bestaande humanitaire wetten. We zijn er dan ook van overtuigd dat een internationaal verbod op moordrobotten haalbaar is binnen afzienbare tijd”, verklaart Goose.

Drones, onbemande vliegtuigjes die vandaag al worden ingezet om bijvoorbeeld terrorismeverdachten uit te schakelen, worden op afstand door een mens bestuurd. Die kiest het doelwit en beslist wanneer hij vuurt. Bij volledig autonome wapens ontbreekt die menselijke inschatting wanneer het over het doden van burgers gaat.

VS op kop

“Als je machines laat kiezen over leven en dood op een slagveld, drijf je technologie te ver door”, vindt Goose. “Menselijke controle over gerobotiseerde oorlogsvoering is essentieel om het aantal burgerslachtoffers te beperken”.

Volledig autonome wapens bestaan nog niet en grootmachten, waaronder de VS, hebben nog niet beslist om ze in te zetten. Maar volgens het rapport zijn de hightech-legers van deze wereld al bezig aan de ontwikkeling van robotten die duidelijk aangeven welke richting het zal uitgaan.

De VS hebben al de grootste technologische vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van moordrobotten, maar ook landen als China, Duitsland, Israël, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk doen mee. “Veel experts voorspellen dat er binnen twintig tot dertig jaar volledige autonomie is voor wapens, sommigen denken zelfs eerder”, aldus HRW.

Blindmakende lasers

Zowel HRW als de International Human Rights Clinic van de Harvard Law School willen een totaalverbod op de ontwikkeling, de productie en het gebruik van volledig autonome wapens.

Vandaag zijn er al wapens verboden door internationale verdragen. Goose denkt onder andere aan gifgas, chemische en biologische wapens, blindmakende lasers, antipersoonsmijnen en clustermunitie.

In 1995 zijn het Rode Kruis en HRW erin geslaagd om blindmakende laserwapens wereldwijd te laten verbieden, nog voor ze op grote schaal werden ingezet. Zo’n preventief verbod willen HRW en anderen nu voor volledig autonome wapens, besluit Goose.

take down
the paywall
steun ons nu!