Nieuws, Samenleving, Politiek, Colombia, FARC, Vredesgesprekken -

Colombianen zijn sceptisch over vredesproces

BOGOTA — Door de vredesgesprekken tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de FARC kan er eindelijk een einde komen aan de burgeroorlog in het land. Toch zijn de meeste Colombianen sceptisch.

dinsdag 20 november 2012 14:14
Spread the love

“Ik hoop het echt”, zegt de veertigjarige accountant María Jaramillo. “Maar het belooft moeilijk te worden met die guerrillastrijders. Vrede zou natuurlijke een ongelooflijke verwezenlijking zijn. Dan kan het land weer groeien.”

Andere mensen op het Bolívarplein in Bogota zijn sceptischer. Student politieke wetenschappen Elizabeth Núñez gelooft niet dat de FARC echt vrede wil. “Te oordelen aan de uitspraken van de rebellen, blijft alles bij het oude”.

Havana

Dat was voordat de FARC-onderhandelaars maandag in Cuba eenzijdig een staakt-het-vuren afkondigden. De gesprekken in Havana zijn het resultaat van maandenlange geheime contacten tussen de Colombiaanse regering van de conservatieve president Juan Manuel Santos en leiders van de FARC, de communistische rebellengroep die in 1964 werd opgericht door boeren in de provincie Caldas.

Uit de voorafgaande onderhandelingen met de steun van Cuba, Noorwegen, Venezuela en Chili vloeide een algemeen akkoord voort om het conflict te beëindigen en te bouwen aan een duurzame vrede. De FARC zou de wapens neerleggen en de regering zou ermee instemmen om onder andere grote mijnbouw- en infrastructuurprojecten op het platteland te staken.

De vredesgesprekken gingen officieel van start in oktober in Oslo. Op de agenda stonden een landbouwhervorming, inclusief alternatieven voor illegale drugs, de toekomstige politieke participatie van de guerrillastrijders, het einde van het gewapende conflict en hulp voor de slachtoffers.

Polarisatie

Intussen zijn er radicale verschillen gerezen tussen beide kampen. Het programma voor de herverdeling van land bijvoorbeeld, het vlaggenschip van de regering-Santos, krijgt kritiek van de rebellen omdat de maatregel de elite en buitenlandse bedrijven ten goede zou komen.

Veel Colombianen praten liever niet over de situatie in hun gepolariseerde land.

Bij anderen op het Bolívarplein in Bogota kwam de tong wel los. “We hebben al twintig jaar een vredesproces nodig. Er zijn nodeloos veel soldaten, rebellen en burgers gestorven”, meent Arturo, een gewezen leraar in het lager onderwijs. “We kennen ook de economische belangen achter de oorlog. Daarom denk ik dat het conflict nog een aantal jaar zal aanslepen”.

“De kloof binnen de samenleving is dieper geworden tijdens het bewind van president Álvaro Uribe (2002-2010)”, zegt hoogleraar Armando Ramírez, expert in publieke opinie. “Niet alleen werd toen radicale haat gezaaid, het ontbrak ook aan begrip voor de betekenis van democratie, publieke opinie of het middenveld. De media hebben dat nog eens in de hand gewerkt door de argumenten van het gevestigde orde over te nemen”.

Paramilitairen

Daar is Andrés Felipe Ortiz van de ngo Observatorio de Medios en Derechos Humanos, Medios al Derecho het mee eens. “Mensen hebben informatie nodig om een eigen opinie te vormen. Maar de pers is niet duidelijk. Gevolg: mensen denken dat het vredesproces niets zal opleveren”.

“De media helpen niet om de zaken aan de bevolking uit te leggen. Bovendien wordt er nergens gerept over mensenrechten of internationaal humanitair recht. Journalisten registreren dingen, maar duiden niet”.

Op het Bolívarplein zijn er ook mensen die geloven dat de ontbonden Zelfverdedigingseenheden van Colombia (AUC), de extreemrechtse milities die in de jaren 1980 door grootgrondbezitters werden opgericht om de FARC te bestrijden, moeten deelnemen aan de gesprekken.

“Het is duidelijk dat we onszelf een kans op vrede moeten gunnen. Maar het is ook duidelijk dat de AUC bij het vredesproces moeten worden betrokken. Ze hebben zich autonoom en vrijwillig ontbonden”, aldus Carlos Blanco, een advocaat die ook raadgever was voor een organisatie ter verdediging van gedemobiliseerde paramilitairen.

take down
the paywall
steun ons nu!