Nieuws, Samenleving, Politiek, Palestina, Israël, Gaza -

Aanvallen op Gaza verenigen Palestijnen

Het geweld in Gaza leidt tot meer solidariteit tussen Palestijnen die decennialang gescheiden zijn door geografische grenzen. "Als zij bloeden, bloeden wij ook".

dinsdag 20 november 2012 15:33
Spread the love

Mohammad Eghbariya, een Palestijnse inwoner van het stadje Umm Al-Fahm in Israël, kijkt toe hoe tientallen Israëlische tanks zich een weg banen naar de grens met Gaza. “Ik zie de tanks elke dag”, zegt hij. “Het doet me pijn, want ik weet dat ze kinderen gaan doden”.

Als Palestijnse inwoner van Israël zegt hij ook geschokt te zijn door gewonde Israëli’s die geraakt zijn door Palestijnse raketten, maar dat hij solidair is met de mensen in de Gazastrook. “We staan achter hen, we steunen ze. Ze zijn onze familie, als Palestijnen”, zegt hij. “Maar het wordt natuurlijk nog veel erger, door de trots van beide partijen”.

Sinds de moord op Ahmad Jabari, hoofd van de militaire vleugel van Hamas vorige woensdag heeft Israël naar eigen zeggen al 1350 sites in de Gazastrook gebombardeerd. Daarbij zijn negentig Palestijnen om het leven gekomen en verschillende honderden mensen gewond geraakt. Hamas vuurde zelf ook honderden raketten richting Israël af. Daarbij kwamen drie Israëli’s om het leven.

De kans dat het conflict escaleert is reëel. “Afschrikking is een belangrijk aspect in de overwegingen van Israël”, zegt Nathan Krall, politiek analist in Jeruzalem. “Israël ziet zichzelf als een klein land met vele vijanden, en vindt dat het zich daarom stoer moet opstellen”.

Demonstraties

Palestijnen komen in de hele regio op straat om te protesteren tegen een mogelijke Israëlische aanval op Gaza. Ze demonstreren in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, maar ook in Israël zelf. “We zijn hier om te demonstreren tegen Israëlische agressie en de oorlog tegen Gaza”, zegt de 23-jarige Said Suidan tijdens een betoging in de Israëlische stad Haifa zondagavond. “We zijn solidair met de mensen in Gaza en hun onverzettelijkheid”.

Suidan is student Filosofie en Sociologie aan de universiteit van Tel Aviv. Hoewel het Palestijnse verzet tegen Israël verschillende vormen aanneemt – kogels in Gaza, stenen op de Westelijke Jordaanoever en protestmarsen in Israël – is het één strijd. “Ik maak deel uit van het Palestijnse volk”, zegt hij. “Dit is mijn plicht. Wij kunnen het hoofd trots oprichten dankzij de sterkte van de mensen in Gaza”.

In Israël leven naar schatting 1,6 miljoen Palestijnse burgers, goed voor zo’n 20 procent van de totale bevolking. Israëlische leiders noemen de Palestijnen in Israël wel eens een “demografische bedreiging” voor het Joodse karakter van Israël. Nieuwe wetgeving verplicht alle Israëlische burgers om hun trouw te verklaren aan Israël als “Joodse en democratische staat”.

Solidariteit

Volgens Jafar Farah van Mossawa, een belangengroep van Arabische inwoners van Israël, leidt het geweld in Gaza tot meer solidariteit tussen Palestijnen die decennialang gescheiden zijn door geografische grenzen en dagelijkse omstandigheden.

Maar van een debat tussen Palestijnse and Joodse inwoners van Israël over wat in Gaza gebeurt is geen sprake, zegt Farah. “Mensen praten niet over het thema, over de situatie”, zegt hij. “Als je naar de Israëlische media kijkt, praten Joden met elkaar en dat is het dan. Ze willen niet luisteren naar de Arabische gemeenschap, en dat zie je ook op straat”.

Hoewel veel Palestijnen in Israël terughoudend zijn om openlijk te praten over het geweld in Gaza, laat de gemeenschap zich steeds nadrukkelijker horen tegen de bombardementen en het groeiende dodental in Gaza.

“De kinderen en de bevolking in Gaza lijden, en Amerika en de wereld zijn medeplichtig”, zegt Mariam Odeh, een inwoonster van Haifa die op straat komt. “We zijn een volk, we zijn Palestijnen. Als zij bloeden, bloeden wij ook”.

take down
the paywall
steun ons nu!