Bron: watereducatie.nl
Nieuws, Wereld -

Wereldtoiletdag: Sanitaire crisis laat wereld koud

GENÈVE — Een van de millenniumdoelen (MDG's) van de Verenigde Naties is de hoeveelheid mensen zonder sanitaire voorzieningen tegen 2015 te halveren. Werk aan de winkel want vandaag zijn ze nog met 2,5 miljard.

maandag 19 november 2012 15:03
Spread the love

Vandaag, 19 november, is het Wereldtoiletdag, een dag die in 2001 in het leven werd geroepen. In totaal hebben 2,5 miljard mensen geen eigen toilet.

“Vijftien procent van de wereldbevolking (1,5 miljard mensen) ontlast zich in de open lucht, wat bijdraagt tot de verspreiding van ziektes zoals cholera en tyfus”, zegt Saskia Castelein van de Raad voor Watervoorziening en Sanitair (WSSCC), een organisatie die door een VN-resolutie in het leven werd geroepen en de MDG-doelstelling rond sanitair op de top voor duurzame ontwikkeling in 2002 formuleerde. “Van alle MDG’s vergt de doelstelling voor sanitaire voorzieningen nog het meeste werk.”

I give a shit

Een ander direct gevolg van slechte sanitaire voorzieningen is diarree, de meest voorkomende doodsoorzaak onder jonge kinderen in ontwikkelingslanden.

Met de slogan ‘I give a shit, do you?’ wil de organisatie achter de Wereldtoiletdag eraan herinneren dat de millenniumdoelstellingen voor 2015 verre van gehaald zijn.

Maar er is ook goed nieuws. Er werd vooruitgang geboekt in India, China en andere delen van Oost-Azië. China zal naar alle waarschijnlijkheid de deadline halen.

Weinig glamoureus

De problemen situeren zich in de rest van Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara, waar slechts drie landen op schema zitten: Botswana, Kaapverdië en Angola.

Volgens Castelein hebben studies nochtans aangetoond dat elke aan sanitair gespendeerde dollar een rendement van 5 dollar met zich meebrengt. Toch zijn beleidsmakers terughoudend omdat er nog steeds taboes bestaan en het onderwerp ook weinig glamoureus is.

In 2010 werd toegang tot sanitaire voorzieningen uitgeroepen tot een fundamenteel mensenrecht door de VN.

take down
the paywall
steun ons nu!