Boliviaanse Guaraní-indianen blokkeren toegang tot olieveld
Nieuws, Milieu, Bolivia -

Boliviaanse Guaraní-indianen blokkeren toegang tot olieveld

CAMIRI — Boliviaanse Guaraní-indianen blokkeren nu al een maand lang de toegang tot een olieveld in het zuiden van het land. De Guaraní zijn het moe dat de regering hen negeert.

maandag 19 november 2012 14:42
Spread the love

Sinds 19 oktober blokkeren Guaraní-indianen het olieveld Caigua, in het zuidelijke departement Tarija. Ze eisen gehoord te worden bij de ontwikkeling van de olie-exploitatie.

Sinds er olie ontdekt is in hun gebied, zeggen de Guaraní dat de oliewinning hun gemeenschappen alleen maar schade toebrengt en geen enkel voordeel oplevert. Ze gaven al meermaals uiting aan hun ongenoegen met wegblokkades en manifestaties.

Water vervuild

Nu al heeft de oliewinning in Caigua een waterreservoir vervuild dat de omliggende dorpen van water voorziet en gaan de nieuwe wegen over landbouwgronden van vierhonderd families, zegt Cesar Aguilar, voorzitter van de Raad van Guaraní-afdelingen van Tarija.

In september hielden de Guaraní al eens meerdere dagen een belangrijke autoweg naar Argentinië bezet. Ze zeiden toen ook dat er bij de ontwikkeling van hun streek geen rekening werd gehouden met hen.

“We zijn altijd voorstander van dialoog, maar dit soort acties is de enige mogelijkheid die we hebben om hen op ons eisenplatform te doen antwoorden wanneer de dialoog mislukt”, zegt Faustino Flores, voorzitter van de Raad van het Guaraní-volk (APG).

Ontgoocheld over Morales

De Guaraní hebben het vooral op staatsoliebedrijf YPFB gemunt. Dat legt nationale en internationale wetten naast zich neer, zeggen ze, onder meer de verplichting om de inheemse bevolking te consulteren over projecten op haar grondgebied. De bedrijven zwaaien altijd met vergunningen maar daarin is nooit sprake van de verplichtingen ten aanzien van hen, klinkt het.

Toen de inheemse Evo Morales in 2006 president werd, nationaliseerde hij de oliewinning. Maar voor de Guaraní draaide dat op een teleurstelling uit.

“De nationalisering heeft ons geen enkel voordeel opgeleverd”, zegt Flores. In heel wat gemeenschappen is de verlichting nog altijd niet meer dan een kaars, een blik met wat olie en een lont, of een groot vuur, zegt hij.

De regering heeft overleg gepleegd met Guaraní-leiders maar concrete oplossingen zijn daar niet uit voortgekomen. “Dat verplicht ons tot drukkingsmiddelen om antwoorden te krijgen.”

Drie kwart in armoede

De Chaco-regio, onderdeel van de Gran Chaco, het enorme bosgebied dat zich uitstrekt over Argentinië, Paraguay, Bolivia en Brazilië, bevat de meeste olie van Bolivia. Er wonen nauwelijks 300.000 mensen, waarvan 84.000 inheems, bijna allemaal Guaraní. Drie kwart van de inheemse bevolking leeft in armoede.

Geleidelijk aan beseften de Guaraní dat ze zich moesten verenigen om te kunnen overleven, zegt Flores. Daarom werd in 1987 de APG opgericht, waarvan de leiders om de twee jaar worden gekozen.

In Brazilië dreigde een Guaraní-groep onlangs met ‘collectieve dood’ uit protest tegen de opmars van soja- en suikerrietplantages in hun gebied.

take down
the paywall
steun ons nu!