Nieuws, Wereld, België, Palestina, Gaza -

Protest in Antwerpen tegen concert Israëlische legerband Tzahal

Een 200-tal activisten protesteerde zondagmiddag aan het Provinciehuis van Antwerpen tegen het concert van het Israëlische legerorkest Tzahal. Ze vinden het niet kunnen dat de provincie een zionistisch oorlogsorkest in haar gebouwen toelaat, zeker nu Israël weer volop aan het bombarderen is in Gaza. Onder druk hebben Yves Leterme (CD&V) en Monica De Coninck (sp.a) afgezegd als 'eregasten'.

zondag 18 november 2012 20:54
Spread the love

De actie werd georganiseerd door de vredesbewegingen Intal, Palestina Solidariteit, Vrede vzw, Vredesactie en Association belgo-palestinienne. Er was een grote delegatie uit Brussel van zowel de vredesbewegingen als van de Brusselse partij Egalité.

De actie begon met enkele toespraken. De actievoerders scandeerden slogans als: ‘met een lied vergeet je de bommen niet’, ‘hier cultuur, in Palestina de muur’, ‘geen koor van de dood, Palestina is in nood’, Israël trap het af, blijf toch van Gaza af’ en ‘ Tzahal terroriste, Belgique complice’.

De organisatoren kregen enkel toelating om actie te voeren in het parkje tegenover het Provinciehuis. De massaal aanwezige politie aan de ingang zorgde er voor dat de betogers op afstand bleven zodat de bus met concertgangers ongestoord kon binnenrijden.

Dit zorgde op een gegeven moment voor ongenoegen bij een aantal actievoerders die liefst aan de ingang wilden protesteren. Enkele personen probeerden toch naar de ingang te gaan, maar werden tegengehouden. Eén persoon werd administratief aangehouden.

Mario Franssen (Intal) is één van de initiatiefnemers: “Een leger dat zoveel mensenrechtenschendingen op zijn naam heeft kunnen we niet zomaar in België propaganda laten voeren. Er zijn daarenboven ook nog Belgische politici die  hun steun wilden komen betuigen. Het is toch al een succes dat we er in geslaagd zijn om Yves Leterme (CD&V) en Monica De Coninck (sp.a) hun steun te doen intrekken. Het is onaanvaardbaar dat N-VA Ludo Van Campenhout als vertegenwoordiger stuurt. België moet een militaire embargo instellen tegen Israël.”

“We weten uit ervaring hoe moeilijk het is om toelating te krijgen om een solidariteitsevent rond Palestina te organiseren in de gebouwen van de stad. Nu zien we dat het Israëlische leger wel zonder problemen toelating krijgt. We vinden dat onbegrijpelijk en we hebben de plicht daartegen te reageren”, aldus nog Mario Franssen.

Nadia, een actievoerster: “Ik ben hier om het Palestijnse volk te steunen. We moeten onze ogen openen voor het onrecht dat daar gebeurt. Israël respecteert de universele mensenrechten niet alhoewel ze die zelf ook ondertekend heeft. Ik vind het vreselijk dat we politici hebben die openlijk zeggen dat Israël zich enkel verdedigt. Sorry, het is een strijd van David tegen Goliath. De Belgische politici moeten het respect voor de mensenrechten vooropstellen ook tegenover Israël.”

Fabienne: “De situatie in Gaza is verschrikkelijk. De Antwerpse en de Belgische bevolking moeten zich verzetten tegen dit soort culturele events. Het is gewoon shockerend dat de Belgische staat haar steun verleent aan een leger dat het zionisme komt propageren.”

Benjamin: “Wat er nu weer gebeurt in Palestina is verschrikkelijk. Vrouwen en kinderen zijn de grootste slachtoffers. Het is goed dat er uit verschillende steden activisten zijn afgezakt om hier te protesteren.”

Nawal: “Protesteren is het minste dat we kunnen doen vandaag om onze Palestijnse broeders te ondersteunen. Het is toch schijnheilig dat een militaire muziekgroep uit Israël hier mag optreden en de stad maar doet alsof ze neutraal is.”

Hadassah is joods maar geen zionist zoals ze zelfs zegt. “ik ben tegen het zionisme en de zionistische entiteit. Het zionisme is een aanval op de joodse identiteit. De zionisten moeten hun misdaden niet in onze naam voeren.”

“Ik vind het echt een schande dat politici in Antwerpen en in België zich laten beïnvloeden door de zionistische propaganda in plaats van het Palestijns volk te verdedigen tegen de misdaden van deze zionisten. België en ook Europa moeten al hun relaties met Israël verbreken, zowel de economische als de militaire relaties. Het doet me enorm pijn om opnieuw aanvallen te zien op Gaza. Het is de uitvoering van de zionistische ideologie”, zegt Hadassah.
 

Foto’s: Kevin Van den Panhuyzen
Verslag: Keltoum Belorf

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!