Zestien maanden na elkaar lagen de maandtemperaturen in de VS hoger dan gemiddeld, met enorme droogte en bosbranden als gevolg.
Oktober 2012 maakte een einde aan die recordreeks. Volgens het nationale klimaatagentschap NOAA bedroeg de gemiddelde temperatuur vorige maand 12,2 graden Celsius, dat is net onder (0,2 graden) het langetermijngemiddelde voor oktober.
Warmste jaar ooit
Toch gaat 2012 wellicht de geschiedenis in als het warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1895, zegt de NOAA. Door de records in de eerste negen maanden van het jaar heeft 2012 zo’n voorsprong opgebouwd in deze rangschikking dat oktober, november en december daar bijna niets meer aan kunnen veranderen.
Met de periode januari-oktober zit 2012 1,9 graden Celsius boven het twintigste-eeuwse gemiddelde en ook nog altijd 0,3 graden boven het vorige warmterecord voor die periode, dat in 2000 werd gevestigd.
Al sinds juni 2011
De uitzonderlijke warmteperiode begon in juni 2011. Het ene na het andere warmterecord ging voor de bijl. Maart en juli 2012 waren de warmste maanden sinds het begin van de metingen.
In september voorspelde de NOAA dat de uitzonderlijke droogte nog minstens tot het begin van de winter zou duren. In 64,8 procent van de VS heerste toen matige tot ernstige droogte, opnieuw een record. Eind oktober was het droogtegebied enigszins gekrompen, tot 60,2 procent.